Смарагд – омайващ камък

смарагд
обеци със смарагд

 Тази публикация е за красивият скъпоценен камък смарагд или другото му наименование е изумруд.

Характерното за този скъпоценен камък е зеленият му цвят- колкото той е по-тъмно зелен и прозрачен толкова цената му е по-висока. Зеленият смарагд представлява алумосиликат на берилия. Цветът му се дължи на наличието на примеси на хром, ванадий и желязо. Хората от зодия Телец, Лъв и Рак е добре да са негови притежатели. Символиката на смарагда (изумруда) е чистота и вярност. Най-големият смарагд намиран до сега е „ Патриций” и се намира в Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

Открит е през 1920 година в рудника „Чивор” и е 632 карата. Най-красивите и скъпи смарагди са намирани в Южна Америка. В древността са добивани в рудниците на Клеопатра в Египет, а най-старите сведения за рудници, от които са добивани смарагди датира от преди 2000 г. пр. Христа и са се намирали на територията на Аравийската пустиня. В днешно време един от най-известните смарагди е „ Изумруда на херцог Девонширски”, който се съхранява в Британския музей по естествена история в Лондон.

Смята се, че скъпоценният камък смарагд усилва паметта, укрепва сърцето и е камъка на мъдростта.

Мистичните свойства, които се приписват на смарагда (изумруда), обкован в злато, е че предпазва от зарази, прогонва лошите сънища, дава мъдрост и укрепва сърцето, носи на притежателя си слава и е пазител на съпружеската вярност в семейството. Затова, ако можете да си позволите бижу със смарагд не се колебайте и си вземете. Висококачествените смарагди са голяма рядкост, цената на някой от тях надхвърля цената на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)(

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *