понеделник , януари 18 2021
Препоръчани

Късър – турска салата с булгур

късър

Късър е една различна и не типична за нашата кухня салата.

Предполагам на много от вас името Късър нищо не им говори. Това e традиционна турска салата приготвена от булгур и зеленчуци. Отличава се със своя специфичен леко кисел вкус и питателност от булгура. Може би в нашата кухня тази салата би заела мястото на гарнитура. 😉

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на салатата: 1 чаена чаша ситен булгур, 1 зелена салата, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 50 мл зехтин или олио, 1 чаена лъжичка с връх дометено или чушково пюре, 1 връзка пресен лук, 1 средно голям домат, 1 връзка магданоз, 1 средно голям лимон, сол, 2 чаени чаши вода (чашата, с която мерите булгура с нея мерите и водата).

Приготвяне на салатата Късър:

Имайте предвид, че тази салата се нуждае да престои 2-3 часа в хладилник преди да я поднесете. Започнете от приготвянето на булгура. Както вече казах, булгура и водата се мерят с една и съща чаша.

турска салата

Сложете в тенджера на котлона 2 чаени чаши пълни до горе с вода. Щом водата заври я отместете и прибавете 1 чаена чаша пълна до горе със ситен булгур. Разбъркайте, сложете капака и оставате настрани за 30 минути.

През това време си подгответе необходимите зеленчуци. Отстранете семенниците на чушките и ги нарежете на ситни кубчета. Почистете лука и него нарежете на ситно.

Обелете домата и го почистете от семките, след което го нарежете и него на малки кубчета. Магданоза се измива и се нарязва и той на ситно.

Загрейте избраната от вас мазнина (зехтин или олио) и прибавете доматеното или чушковото пюре. Разбъркайте да се запържи за 30-40 секунди и отместете от котлона.

След като времето за набъбване на булгура е изтекло, махнете капака и добавете подготвените зеленчуци задно с мазнината и пюрето. Добавете 1/2 чаена лъжичка сол и сокът от изцедения лимон. Разбъркайте много добре и …

(Продължава на Страница 2)

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

2 коментара

  1. Златка

    Мога ли да я направя с киноа вместо булгур ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *