Късър – турска салата с булгур

късър

Късър е една различна и не типична за нашата кухня салата.

Предполагам на много от вас името Късър нищо не им говори. Това e традиционна турска салата приготвена от булгур и зеленчуци. Отличава се със своя специфичен леко кисел вкус и питателност от булгура. Може би в нашата кухня тази салата би заела мястото на гарнитура. 😉

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на салатата: 1 чаена чаша ситен булгур, 1 зелена салата, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 50 мл зехтин или олио, 1 чаена лъжичка с връх дометено или чушково пюре, 1 връзка пресен лук, 1 средно голям домат, 1 връзка магданоз, 1 средно голям лимон, сол, 2 чаени чаши вода (чашата, с която мерите булгура с нея мерите и водата).

Приготвяне на салатата Късър:

Имайте предвид, че тази салата се нуждае да престои 2-3 часа в хладилник преди да я поднесете. Започнете от приготвянето на булгура. Както вече казах, булгура и водата се мерят с една и съща чаша.

турска салата

Сложете в тенджера на котлона 2 чаени чаши пълни до горе с вода. Щом водата заври я отместете и прибавете 1 чаена чаша пълна до горе със ситен булгур. Разбъркайте, сложете капака и оставате настрани за 30 минути.

През това време си подгответе необходимите зеленчуци. Отстранете семенниците на чушките и ги нарежете на ситни кубчета. Почистете лука и него нарежете на ситно.

Обелете домата и го почистете от семките, след което го нарежете и него на малки кубчета. Магданоза се измива и се нарязва и той на ситно.

Загрейте избраната от вас мазнина (зехтин или олио) и прибавете доматеното или чушковото пюре. Разбъркайте да се запържи за 30-40 секунди и отместете от котлона.

След като времето за набъбване на булгура е изтекло, махнете капака и добавете подготвените зеленчуци задно с мазнината и пюрето. Добавете 1/2 чаена лъжичка сол и сокът от изцедения лимон. Разбъркайте много добре и …

(Продължава на Страница 2)

4 Коментари

  1. Красимира

    Здравейте! Купих си булгур от голям супермаркет (в опаковка от 500 грама). Трябва ли да го измия, преди да го сложа във врялата вода, за да набъбне? Благодаря Ви!

  2. Златка

    Мога ли да я направя с киноа вместо булгур ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *