неделя , септември 19 2021
Препоръчани

Гювеч в буркани за зимата

гювеч в буркани
Гювеч в буркани за зимата

Приготвяте ли гювеч в буркани за зимата?

Всяко лято си правя гювеч в буркани. Така през зимата не търся различни зеленчуци когато ще готвя. Имам затворени в буркан и винаги под ръка. Какви зеленчуци ще сложите в бурканите е личен избор. Ще дам в рецептата какво слагам аз, а вие може да добавите още нещо или да смените даден зеленчук с друг.

Необходими продукти: зелен боб, патладжан, домати, чушки, магданоз, сол. Може да добавите и бамя ако харесвате.

Още: буркани, капачки и съд, в който да сварите бурканите.

Приготвяне на гювеч в буркани:

Измийте, нарежете (ако има нужда) и бланширайте зеления боб за 2-3 минути най-много. След бланширането задължително сложете боба в студена вода, за да се прекрати вареното. Патладжанът се измива и се нарязва на кубчета с големината на 1 хапка. Посолява се и се оставя да отдели горчивият си сок за 15-20 минути, след което се измива под течаща вода.

Някои не го бланшират, но аз го правя за 1-2 минути и го охлаждам като боба. Чушките се измиват и също се нарязват на парченца с големината на патладжана. Тях оставете сурови. Доматите се измиват и се настъргват на едро ренде, за да се отдели люспата.

Количеството на зеленчуците е относително. В смисъл, че може да сложите повече или по-малко от даден вид. Аз слагам по 1/3 зелен боб, 1/3 патладжан и 1/3 чушки. Добавям малко нарязан магданоз и допълвам с настъргани домати.

Може леко да разместите с помощта на вилица зеленчуците в буркана, за да може доматите да запълнят добре пространството между тях. Пълните с … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

телешкото с ориз

Телешко с ориз и домати

Лесна рецепта за телешко с ориз и домати на фурна е рецептата ми днес. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *