Препоръчани

Мехнди – рисуване с къна

мехнди
мехнди

Мехнди – индийската дума за къна специално за рисуване.

Мехнди, дума в която се вплитат, религия, митове, лечение, символика и реалност. Къната е много топлолюбиво растение среща се в Южна Азия,  Африка,  Австралия, чийто най-тъмни листа се берат сушат и смилат на много фин прах. С добавка на различни масла, евкалиптово, карамфилово, кафе, чай, лимонов сок и билки тя става различен цвят. Преминава от оранжево кафяво до черно.

Мехнди е изкуството да рисуваме с къна по телата си. Използват се само натурални съставки и за това рисунката се задържа върху кожата различно време от 10 до 20 дена в зависимост на коя част от тялото е направена. Също така зависи и от типа кожа и дали преди рисуването кожата е добре хидратирана и съответно тази част от тялото колко интензивно се мие.

Мехнди е традиция в индийската култура, африканската и арабската.

Мехнди от хилядолетия съпровожда ритуалите на различни религии. Символите в механди са толкова много, за любов, сила, благополучие, пари… В повечето религии преди сватба ръцете на жените са къносвани за плодородие и скрепяване на брака. Най-често мотивите в рисунката са растителни, тъй като символизират природата, раждането, храненето и регенерацията. Мехнди защитава от болести и зли сили.

В арабските страни характерните рисунки са флорални мотиви, украсяващи дланите и ходилата на жените. Къносването след цикъл било задължителен ритуал в миналото. Правело се на 7-8 ден (в края на цикъла), това показвало на мъжът, че жената вече е чиста, а на 3-4 ден, когато рисунката е най-тъмна, че е готова за зачеване …

Индия и Пакистан изображенията са на екзотични растения и птици. Характерни са също тънките извити линии покриващи не само дланите и ходилата, а прасците, рамената и гърба.

Африканските рисунки са триъглъни, които са символ на окото което пази от зли духове, ъгловати и с по-дебели черти, тъй като тяхна цел била от далече да се вижда рисунката.

мехнди
мехнди – рисуване с къна

Мехнди, освен ритуално, сакрално и декоративно приложение има и лечебни свойства.

Къната притежава антисептично действие, предпазва ноктите от… (ВИЖТЕ повече на следващата страница)

Погледнете също

Перли – символика и бижута

Естествени перли и символика. Още от древни времена хората са познавали естествените перли, техните свойства и …

2 коментара

  1. АДРИАНА ИВАНОВА

    КЪДЕ МОЖЕМ ДА СИ НАПРАВИМ ТАКИВА РИСУНКИ НА РЪЦЕТЕ

  2. В зависимост от сложността на рисунката, но приблизително около час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *