юни 092014
 
 09.06.2014  За жената  Add comments

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
перли

перли като елемент в златни обеци

Естествени перли и символика.

Още от древни времена хората са познавали естествените перли, техните свойства и лечение. Перла (бисер), обикновено е с бял цвят, бледо кремав, бледо жълт, розов, бледо син , черни, сиви, зеленикави и с други нюанси. Биват закръглени или продълговати, с причудливи форми и съвършено кръгли със седефен отблясък. Естествените перли биват речни и морски. Най-голямата от всички откривана до сега е „ Бисерът на Алах”- с грамаж от 6350 грама и размери 24/14 см. Името е дадено заради формата на перлата, която наподобява глава с чалма, открита е във водите около Филипините през 1934 година. Стойността на красивите перли в по-стари времена е била доста висока, тъй като са се добивали от глъбините на моретата ( 5 грама перла се е разменяла за 100 златни динара, един динар е равен 4.23 грама злато) представете си каква стойност са имали, а днес те се отглеждат във ферми.

В днешно време също има и много скъпи перли.

През 1984 година в Щатите се продава една естествена перла с диаметър от 8 мм. за 4000 долара. Най-скъпи са уникалните перли с розов и син оттенък. Образуването на перлата става когато чуждо тяло, най-често песъчинка, попадне във вътрешността на мекотело покрито с раковина със седефен слой. За да достигне  големината на грахово зърно са необходими около 12 години, а за размер около 8 мм не по-малко от 30 години. Образуването на перли може да стане само в раковините на мекотели отделящи седеф. Поверие гласи, че перлата може да отразява здравословното състояние на човека. Казват, че ежедневното носене на перли плътно по шията предпазва щитовидната жлеза. Ако забележите посивяване на перлите и изгубване на техният блясък, това бил сигнала, че нещо не е наред със… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  One Response to “Перли – символика и бижута”

  1. Благодаря ви! Научих интересни неща за перлите, надявам се да ни дадете информация и за други скъпоценни камъни. 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)