Мекици със сода

мекици със сода

От много отдавна се каня да направя такива мекици със сода бикарбонат.

Може би като съм свикнала да приготвям мекиците с мая или квас, мекици със сода ми звучеше странно. Човек трябва да опитва нови неща за да знае дали му харесват или не му харесват. Имам познати, които като ги накарам да опитат нещо което не са яли, ми отказват с думите: аз не обичам 🙂

Винаги съм се чудела на този отговор, как може да не обичаш или да не харесваш нещо, което никога не си опитвал? Та и аз сега с тези мекици, ако не бях ги направила нямаше да знам колко са вкусни.

Тези, които са свикнали като мен с вкуса на мекици с квас или мая, ще оприличат по вкус мекиците със сода на бухтички. Структурата обаче е като на традиционните мекици. На всички, които не са ги правили ще кажа, че си заслужава да ги пробвате. Тестото за тях се прави от вечерта.

Ето какви продукти ще са ви необходими да направите мекиците със сода:

400 г кисело мляко, 2 яйца, 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка сол, около 600 г брашно и олио за маслена баня.

Приготвяне: както казах по-горе, тестото за тези мекици се приготвя от вечерта. Сложете в купа киселото мляко и към него добавете содата. Разбъркайте и оставете за 3-4 минути млякото да шупне добре.

Към шупналото мляко прибавете солта и яйцата. Отново разбърквате до еднородност (разбърквам с вилица). Постепенно започнете да добавяте брашно като бъркате с лъжица или шпатула. Щом сместа стане достатъчно гъста, доизмесвате на ръка върху набрашнен плот.

Тестото трябва да е меко, но да не лепне. Слагате омесеното тесто в намаслен полиетиленов плик и прибирате в хладилника за 1 нощ. На следващия ден изваждате готовото тесто 30 минути преди да направите…

(Продължава на страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *