Малки хитрини за самочувствие

самочувствие
Пример за добро самочувствие

Прекалената самокритичност не прави добра услуга на никого.

Ако ние сами не се ценим и нямаме достатъчно добро самочувствие, тогава как очакваме околните да ни оценят по достойнство и да ни уважават?

Има различни причини за ниското самочувствие на един човек, но ако се замисли, всеки може да открие и добри основания да има по-високо мнение за себе си.

Съществуват полезни практики, с които можем да подобрим нашето самочувствие и да се усетим по-удобно в собствената си кожа.

В моменти на слабост се опитайте да изброите мислено поне три свои качества/позитивни черти. Това упражнение ще ви помогне да отклоните негативните мисли и да се почувствате по-добре. С всеки следващ път ще ви е по-лесно да откривате нови лични позитиви и да ги трупате като инвестиция за по-добро самочувствие.

Когато постигнете успех в нещо, не пропускайте да се похвалите сами. Мислени реплики от сорта на: „Ти успя, браво!“ или „Свърших отлична работа!“ не костват време и усилия, но помагат на самооценката и внушават увереност. Не е грешка, ако решите да се наградите и с нещо желано нематериално или материално.

Научете се да приемате комплименти от околните с благодарност. Може да проявите скромност и без да се впускате в отричане на това, което някой хвали у вас. Приемете добрите думи и им се насладете без угризения. Щом получавате комплимент за нещо, то вие сте го заслужили все пак.

Четете и търсете начини да се самоусъвършенствате. Когато правите неща за личното си развитие, от една страна си засвидетелствате самоуважение, а от друга придобивате знания, които помагат на вашата увереност и самочувствие.

Срещайте се и общувайте повече с позитивни хора. За сметка на тях намалете контактите с т.н. „енергийни вампири“ и негативисти. Няма полза от хора, които ви карат да се чувствате зле, подтиснати, унили  без причина, само защото те са … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *