Питка с бакпулвер и мляко

питка с бакпулвер
Вкусна питка с бакпулвер

Страхотна питка с бакпулвер и мляко!

Нали съм по експериментите,  днес правих питка с бакпулвер. Идеята ми беше за содена питка, но…  отварям шкафа си, поглеждам бурканчето със содата и онемях… Ми така е, все със списък ходя да пазарувам, да не забравя нещо, но не е лошо и шкафа да отварям и да поглеждам какво е пред свършване. В бурканчето има-няма половин чаена лъжичка.

Стихийно в главата ми нахлува друга идея- питка с бакпулвер и ще направя обещаната питка. Мая за хляб винаги имам прясна, суха… но съм обещала питка със сода. Отварям кутията, в която държа бакпулвера и познайте 1 отворено пакетче, поглеждам в него има нещо, но колко е тепърва ще разбера… Какво пък толкова, малко от това, малко от онова и ще стане работата.

Но с това не се изчерпа всичко, следва отварянето на хладилника и какво констатирам, че някой е похапвал от киселото мляко… и вместо двете кофички, които купихме предния ден има половин кофичка мляко. Е сега вече я втасах… как ще направя моята питка с бакпулвер?

Не се предавам лесно аз ей, ще направя тази питка та каквото ще да става. Измерих остатъка от бакпулвера, който се оказа 1 чаена лъжичка, което е добре. Долях кофичката с топла вода, защото млякото е от хладилника.

Изсипах айрана, който стана в голяма купа и към него добавих половин чаена лъжичка сода за хляб. Разбърках и изчаках 2-3 минути. Пресях 3 чаени чаши брашно с вместимост 300 мл. Към две чаши брашно добавих 1 чаена лъжичка бакпулвер и половин чаена лъжичка сол.

Размесих добре сухата смес за питката с бакпулвер.

Към разреденото кисело мляко добавих щипка захар и започнах да добавям брашно, за да направя моята питка. С ръка леко разбърквах и добавях от брашното. Тази питка не иска да се меси и натиска. Затова с една ръка просто размесвайте сместа колкото да се усвои и навлажни брашното.

Тестото става леко лепкаво. Оставих го в купата в която го бърках и го покрих със стреч фолио да не засъхва. Оставих го да почива 10-15 минути, докато фурната се загряваше. Изпичането… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2) 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *