Препоръчани

Топло мезе от стар хляб

топло мезе

Вкъщи често остава хляб, предполагам, че в повечето домове е също като у дома, а никак не обичам да изхвърлям храна. Поради тази причина правя всевъзможни импровизации на топло мезе от хляб.

Днешната ми тема е тази, как да приготвим топло мезе от стар хляб или питка.

Топло мезе от стар хляб може да приготвите по следния начин: вземате един или половин вчерашен или от миналия ден хляб (за предпочитане е да не е на филии, ще разберете защо).

Нарязвате го на кубчета 2/2 см, а може и малко по-едри. Слагате тиган на котлона и 3-4 супени лъжици олио (не зехтин) и 10-15 гр. краве масло да се сгорещи. В горещата мазнина слагате толкова кубчета от хляба, че да покрият дъното.

Разбърквате ги често, за да се зачервят от всички страни. Щом придобият златист загар поръсвате с шарана сол и размесвате добре.

Отново смесвате от двете мазнини и повтаряте така, докато свършите кубчетата студен хляб, които сте приготвили. Получава се едно изключително вкусно топло мезе за бира или чаша вино било то бяло или червено.

топло мезе

Ето друг вариант на топло мезе от студена питка :

Студената питка нарязвате на филийки. Това топло мезе го правя в два варианта единият е във фурната, а другия на тостера, но и в двата случая става чудесно.

Нарязаните студени филийки питка трябва да се запекат, вие решавате на фурна или на тостер. В случай, че печете във фурната, предварително наръсвате филийките за това топло мезе със зехтин или мажете на много тънък слой с краве масло. Запечените филийки натъркайте с чесън или… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Хлябът с бира

Хляб с бира и малко мая

Домашен хляб Днес приготвих хляб с бира и малко мая поради създадената ситуация. Налага ми …

2 коментара

  1. Мария Димитрова

    Супер!

  2. Добро мезе за бира 🙂 Аз добавих и малко стрита суха мащерка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *