четвъртък , октомври 22 2020
Препоръчани

Питка за Никулден – риба

питка за Никулден
Празнична питка за Никулден

Празнична питка за Никулден!

Наближава празникът св. Никола и на трапезата вкъщи е задължително да има питка за Никулден. Предполагам, че е така в повечето български домове.

Именник има ако не във всяка втора къща, то в третата със сигурност. Когато правите питка за Никулден, трябва да знаете, че тя задължително символизира празника.

Задължителен елемент в обредността на този ден е приготвянето на риба, тялото на която е покрито с люспи. Най-често тази риба е шаран, защото според поверието, шаранът е слуга на Св. Никола.

Казват, че силни вълни в морето пропукали лодката на светеца, тогава той хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил себе си и спътниците си и за това на този ден в жертва се принася шаран в чест на светеца.

Тази е причината моята празнична питка за Никулден да е риба.
В народната представа Св. Николай ни носи първият сняг. От бялата му брада падат първите снежинки.

На този ден се гадае за времето и предстоящата реколта. Свети Никола е покровител на дома, семейството и рода. Пазител е на имота и стоката. Закрилник на рибари, моряци, търговци, воденичари и банкери.

Ето какви продукти ще са ви необходими за направата на такава  обредна питка за Никулден:

Хладка вода 400 мл, ½ кубче мая от 42 грама, ½ чаена лъжичка сода за хляб, 3 супени лъжици зехтин (може да го заместите с олио), 1 чаена лъжичка мед (може да бъде заместен от 1 чаена лъжичка захар), 1 чаена лъжичка сол, белтъка на едно яйце, жълтъка се оставя за намазване, 1 чаена лъжичка прясно мляко, 1 чаена лъжичка зехтин (може да го заместите с олио, ако нямате) и брашно около 700- 800 г (при нужда ще добавите още малко).

Пресейте брашното и направете кладенче в него. В подходяща купа сложете маята, меда (захарта) и водата. Разбъркайте добре съставките и добавете 6-7 лъжици пресято брашно.

Оставете тази смес да шупне (образуват се мехурчета в сместа и тя започва да се надига). Към тази смес добавете и зехтина (олиото), белтъка, содата и солта. Изсипете течността в кладенчето и започнете с кръгови движения да вкарвате по малко брашно. Замесете меко, еластично и не лепнещо тесто.

На пипане тестото за вашата празнична питка трябва да е като меката част на ухото ви. Тоест, нито много меко, нито много твърдо. Затова по-горе няма дадено точно количество брашно.

При някои брашна има вложен доста подобрител (в някой има и набухвател) и количеството използвано брашно е по-малко. Става все по-трудно когато трябва да давам грамажа за брашното, защото различните марки се усвояват по различен начин.

Оставете приготвеното тесто за вашата  питка за Никулден да втасва, като го сложите в леко намаслен съд и го покриете със стреч фолио или капак.

Когато тестото утрои обема си е готово. Втасалото тесто за вкусната  питка  премесете леко отново. Отделете един къс с големината на топка за тенис или малко по-голямо, от който ще оформите перки, декоративните фитили и окото. Тестото оформете като… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *