вторник , октомври 20 2020
Препоръчани

Кисело мляко – как да си направим вкъщи

кисело мляко
Домашно кисело мляко

Все повече хора предпочитат да си приготвят кисело мляко вкъщи.

Често ме питат мои познати как да си подквасят своето кисело мляко като нямат термометър. Тази публикация е за всички незнаещи и неуспели да си подквасят мляко.

Процесът на подквасването не е сложен. От години приготвям домашно кисело мляко.

Наистина, ако разполагате с термометър нещата стават много лесно, но не е фатално и без него. Нашите майки, баби и прабаби са се доверявали на инстинкта си и са се справяли чудесно.

Няма да ви връщам 100 години назад 🙂 Ще приготвяме нашето мляко в нашето съвремие.

Важни стъпки при заквасването на хубаво кисело мляко са:

Трябва да използвате качествено прясно мляко (без натрапчиви миризми и вкус), добра подкваса и подходяща температура, за да се случи магията. Три важни стъпки за приготвянето на домашно кисело мляко.

Ползвам за закваска мляко по БДС с по-висок процент на масленост (поне 3%). Важно е киселото мляко  да съдържа достатъчно количество живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които са полезни за нашия организъм.

кисело мляко от домашно мляко

Може да използвате и суха закваска, която се предлага в здравословните магазини. Прясното мляко сварявам до кипване, след което охлаждам до 41-44 градуса.

Търсим температура около 43 градуса на млякото, но нямаме термометър… Ще се доверим на инстинкта си. Тъй като търпимостта на всеки е различна ще дам и времето малко относително.

Потопете в млякото кутрето си. Трябва да го задържите между 10-15 секунди. Това означава, че млякото е готово за подквасване.

Киселото мляко, което ползвате за подкваса е добре да е със стайна температура. На буркан от 800 мл слагам по 2 супени лъжици подкваса. Наливам около 200 мл от … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Бабини

Бабини принцеси за закуска

Днес приготвям вкусните бабини принцеси. Тези бабини принцеси може да ги поднесете и като лек …

5 коментара

  1. Бих добавил като информация: съдът, в който се подквасва млякото да не е голям. Получавало ми се е в съдове до 1 000 м/л. В по-големи съдове не се сгъстява добре.

  2. Надка Ст.

    Рецептата е много подробна и точна! Нещата се получиха точно както исках. Е, и млякото ми е домашно и закваската е от качествено кисело мляко по БДС! Но е удоволствие да спазваш така достъпно описаната технология. Благодаря!

  3. Чудесно се подкваси и моето мляко 🙂 Направих в буркани и в малка тенжерка. Благодаря за точните указания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *