Дек. 112016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
кисело мляко

домашно кисело мляко

Все повече хора предпочитат да си приготвят кисело мляко вкъщи.

Често ме питат мои познати как да си подквасят своето кисело мляко като нямат термометър. Тази публикация е за всички незнаещи и неуспели да си подквасят мляко. Процесът на подквасването не е сложен. От години приготвям домашно кисело мляко. Наистина, ако разполагате с термометър нещата стават много лесно, но не е фатално и без него. Нашите майки, баби и прабаби са се доверявали на инстинкта си и са се справяли чудесно. Няма да ви връщам 100 години назад 🙂 Ще приготвяме нашето мляко в нашето съвремие.

Важни стъпки при заквасването на хубаво кисело мляко са:

Трябва да използвате качествено прясно мляко (без натрапчиви миризми и вкус), добра подкваса и подходяща температура, за да се случи магията. Три важни стъпки за приготвянето на домашно кисело мляко.

Ползвам за закваска мляко по БДС с по-висок процент на масленост (3%). Важно е киселото млякото  да съдържа достатъчно количество живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които са полезни за нашия организъм.

Може да използвате и суха закваска, която се предлага в здравословните магазини. Прясното мляко сварявам до кипване, след което охлаждам до 41-44 градуса. Търсим температура около 43 градуса на млякото, но нямаме термометър… Ще се доверим на инстинкта си. Тъй като търпимостта на всеки е различна ще дам и времето малко относително. Потопете в млякото кутрето си. Трябва да го задържите между 10-15 секунди. Това означава, че млякото е готово за подквасване.

кисело мляко от домашно мляко

Киселото мляко, което ползвате за подкваса е добре да е със стайна температура. На буркан от 800 мл. слагам по 2 супени лъжици подкваса. Наливам около 200 мл. от … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  One Response to “Кисело мляко – как да си направим вкъщи”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)