Попара – спомен от детството

попара
Ретро попара

Предполагам, че повечето от вас знаят какво е попара и много сутрини това е била закуската ви.

Най-често приготвяна от ръцете на баба… Спомням си моя племенник, който вече е голям мъж, как казваше на майка: и да ми направиш бабо по-сочна попарата… мили спомени.

Тази сутрин се сетих, че отдавна  не съм правила такава закуска. Съпругът ми, сещайки се за баба си ми разказа и за попарата която му правила с чай от липов цвят.

Явно в различните краища на страната тази стара закуска се е приготвяла по различен начин. Едната ми баба правеше попара с масло, сирене, червен пипер и гореща вода, а другата я приготвяше със сирене, захар, масло и чай, но вече не си спомням от какво е бил (тя почина рано, бях много малка).  Но и двете ми баби препичаха хляба задължително.

Редяха студен хляб в тави и ги слагаха във фурната да се запекат филиите и хубаво да изсъхнат. После прибираха в торби от платно. Та попарата има два варианта- солен и сладък.

И тъй като аз винаги имам препечен хляб, от който си правя галета, днес реших, че с него ще направя попара за закуска и ще се върнем доста години назад във времето…

Необходими продукти за приготвянето на вкусна попара:

Препечени филии хляб, сирене, краве масло, захар или червен пипер за соления вариант, гореща вода или чай според вашия вкус.

Приготвяне: в купа се натрошава хляба на залъци. Поръсва се с натрошено сирене (количеството е според вашия вкус), ако правите сладкия вариант поръсвате със … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Един коментар

  1. С удоволсттвие си я хапвам. С тахан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *