май 012015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!

батати

батати

Вкусните батати са сравнително нов готварски продукт за българския консуматор. Научните изследвания за това кореноплодно говорят, че хората в Южна и Централна Америка го консумират от 10 000 години.

Към днешна дата най-големият производител на батати е Китай и след него се нареждат други азиатски държави. Вкусните батати са богати на витамин С, витамин В6, витамин А, мед, натрий. Изключително полезни са за диабетиците, тъй като действат като регулатор на кръвната захар. Вкусът на бататите наподобява този на бялата тиква.

Сладките картофи- батати, биват с тъмна и светла кора. Тъмнокорите са по-сладки от светлите. Това кореноплодно е ниско калорично, но богато на растителни протеини. Поради голямото съдържание на калий, консумацията на батати се препоръчва на хора страдащи от сърдечни заболявания. Използва се и надземната част (листната маса) както спанака.

Сладките батати се консумират варени, печени или пържени.

Могат да се приготвят пюрета, кексове и палачинки с тях, но най-вкусни стават печени във фурната и за това днес съм ги приготвила точно така. Бататите са доста по-едри от картофите, така, че преценете колко да вземете. Моите 2 батата излязоха 800 гр. Измийте ги много добре. Кората им е доста тъничка и не е нужно да я белите.

Нарежете вашите сладки картофи на жулиени. Сложете в тавата на фурната лист хартия за печене. Наредете сладките картофи на един ред и овкусете със сол, черен пипер и чили. Поръсете с… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)