Препоръчани

Бял хляб в хлебопекарна

хляб в хлебопекарна
Бял хляб в хлебопекарна

Това е рецептата за моя бял хляб в хлебопекарна, която ползвам.

Дали ще опечете бял хляб в хлебопекарна или типов, рецептата е една и съща. При хлябовете в машина задължително трябва да спазвате посочените грамажи на брашно, вода и мая. В противен случай рискувате хлябът да не се получи.

Рецептата, която давам е за малък хляб, но ще дам грамажите на продуктите и за по-голям хляб. Всяка хлебопекарна има програма за степен на изпичане или така наречената “коричка”. При мен това е светла, тъмна и препечена. Цветът определя и твърдостта на кората.

Ето какви продукти ще ви трябват за приготвянето на бял хляб в хлебопекарна:

350 мл вода, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица олио/зехтин, 560 г брашно, 1 чаена лъжичка захар/ мед (аз не слагам по здравословни причини), 1/2 чаена лъжичка суха мая.

За по-голям хляб продуктите са: 430 мл вода, 2 чаени лъжички захар, 2 чаени лъжички сол, 2 супени лъжици олио/зехтин, 1 чаена лъжичка суха мая, 700 г брашно.

домашен хляб в хлебопекарна

Приготвяне: поставяте бъркалките в контейнера и наливате първо водата. Добавяте мазнината и в четирите ъгъла слагате солта и захарта (ако слагате). Сипвате брашното и в средата правите малка плитка дупчица, в която изсипвате посоченото количество суха мая. Поставяте контейнера в хлебопекарната. Избирате си цвят на коричката и съответната програма ( с отложен старт или да започне веднага месене, втасване и изпичане).

Не изпадайте в паника, че машината ви не тръгва веднага. Програмата – месене, втасване и изпичане не започва с месене, а с подгряване на продуктите. Това време на подгряване може да бъде различно според марката на вашата хлебопекарна. Цикълът на програмата е различен, от 2:30 минути до 3 часа, в случай, че не е с отложен старт.
След изтичане на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

тиквички във фурната

Тиквички на фурна

Приготвяйки тиквички на фурна няма да се въртите около тигана и ще имате време да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *