Препоръчани

Силиконови форми за печене

силиконови форми
Практични силиконови форми

Качествените силиконови форми могат да бъдат незаменим помощник на всяка домакиня в кухнята.

В съвременната кухня вече масово се използват силиконови форми за приготвянето на различни печива- кексове, мъфини, козунаци, саварини, кифлички, блатове за торта, тартове, кишове, различни видове сладкиши, пай, щрудели, хляб, питки, банички, тутманици, паста (макаронени изделия) и др.

Тук е необходимо да вмъкнем уточнението, че става въпрос за качествени форми, защото на пазара има много евтини форми, които няма да задоволят очакванията ви за качество на приготвените печива.

Има някои особености, които трябва да знаете за силиконовите форми, преди да започнете да ги използвате. Първо се запознайте с инструкцията за употреба на производителя и спазвайте стриктно указанията за ползване.

Тук ще ви запознаем с особеностите за ползването на качествените силиконови форми за печене на италианската фирма Силикомарт (Silikomart).

Когато си купите нова форма, задължително трябва да я измиете добре с топла вода и миещ препарат, като не трябва да използвате в никакъв случай абразивни материали и обезмаслител. Преди първото ползване е необходимо да намажете формата задължително с краве масло.

Това се прави еднократно само при първото използване! След това не е необходимо при следващо ползване да се маже формата. По този начин вие ще приготвяте храната си по здравословен начин без да използвате мазнина.

Може да използвате тези форми за печене във фурната, за съхраняване на храната в хладилника, за замразяване на различни продукти във фризера, за размразяване и затопляне на храна в микровълновата фурна.

Може да се мият и в миялна машина. Голямо предимство е, че можете да ги сгъвате по различен начин и да ги съхранявате в сгънато състояние, като така няма да ви заемат полезно пространство в шкафовете. При изваждането те отново възстановяват формата си без да се деформират.

Важно е да знаете, че при използването на силиконови форми не трябва да използвате остри и режещи предмети и инструменти за рязане или изваждане на храната.

Така може да повредите формите! Не трябва да ги използвате директно върху котлони, върху открит огън и директно върху дъното на фурната. Формите на Силикомарт се произвеждат по специална технология „platinum liquid silicone”, която ги прави по- здрави и термично устойчиви. Те могат да се използват при температура от  -60 до + 230°C. Ако не сте … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

5 коментара

  1. Жана Маринова

    Откъде мога да си купя такива форми в бг?

  2. Снежана Цонева

    имам силиконова форма от качествените за великденски заек ползвах я само веднъж но неможах да извадя печивото начупи се и по вече не съм я ползвала къде сгреших че не се получи

    • Здравейте, на коя фирма е формата Ви, или от къде я купихте? По принцип преди първа употреба, когато ще печете нещо в силиконова форма, задължително се маже с краве масло (в никакъв случай с друга мазнина и това се прави еднократно, тоест само при първо печене), след това не се ползва никаква мазнина. Другото важно нещо е, каква температура пише на формата. Трябва някъде по ръбчето или от задна страна да са написани градусите по Целзий и Фаренхайт. те трябва да се спазват. Пишете ми марката на формата за да погледна какво точно е дадено като информация от фирмата производител.

  3. В силиконовите форми за бонбони може да си направите съвършени шоколадови бонбонени изкушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *