Конфитюр от праскови с лавандула

Конфитюр от праскови
Конфитюр от праскови

За първа година правя такъв конфитюр от праскови с лавандула.

Конфитюр от праскови правя всяка година, но този път реших да експериментирам с ароматите и не сгреших. Идеята ми дойде спонтанно докато минавах покрай лавандуловите ми храсти, които изпълват с аромат дворът ни.

Миналата година правих сироп от лавандула, който толкова бързо свърши, че не успях да го снимам. Бях обрала всичкия цвят и не успях да направя втори път, за да снимам. Тази дни ще направя и ще пусна рецептата му.

За тази рецепта съм ползвала готова желираща захар. Прасковите не са от плодовете, които са с високо съдържание на пектин и това ме накара да ползвам точно такава захар. Исках да запазя цели парченца плод в конфитюра и да не е рядък като сироп.

Необходими продукти за конфитюр от праскови с лавандула:

850 гр. обелени и нарязани на кубчета праскови, 150 мл. вода, 500 гр. желираща захар, 2-3 стръка лавандулов цвят (тези, които не могат да намерят, няма да слагат). Лавандулов цвят може да намерите във всяка дрогерия.

Приготвяне на конфитюра: от изброените продукти разбрахте, че ви трябват 850 гр. обелени и нарязани на кубчета праскови. Към тях добавете 150 мл. вода и 500 гр. желираща захар (в нея има пектин и лимонена киселина). Разбъркайте добре и сложете тенджерата на котлона.

Конфитюр от праскови IMG_47951

По принцип на пакета захар пише да се прави 1:1 захар-плод, но за мен това е прекалено сладко и затова съм намалила количеството на захарта. Щом сместа заври, разбърквайте на често.

При мен варенето отне 20 минути до получаване на желаната гъстота. Малко преди да свалите от котлона конфитюра от праскови, накъсайте цветчетата лавандула и ги пуснете в тенджерата.

За тези, които не знаят как да пробват за гъстотата: в суха чинийка сипете малко от горещия конфитюр и изчакайте около минута да се охлади. Прекарайте пръст през капката за да усетите гъстотата, ако прецените че е добре на гъстота, насипвате в … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Относно admin

Погледнете също

Нектар

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли. Този нектар от дюли …

2 Коментари

  1. Емилия

    Как се прави сиропът от лавандула?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.