Сурова туршия без аспирин

Хубавото на тази сурова туршия е, че може да я направите с каквито зеленцуци имате.

Не се слага аспирин или други консерванти, за да я съхраните за по-дълго време. Важното е след като е готова да я съхранявате на хладно място.

Може да я направите в трилитрови буркани или в пластмасово бидонче. Баба ми преди много години я правеше в една голяма глинена делва и туршията имаше невероятен вкус. Най-много обичахме карфиола, пък той беше най-малко като количество. Може би защото се купуваше от пазара, а другите зеленчуци ги имаше в градината 🙂
Този път аз я приготвих в дълбока полипропиленова кутия предназначена за съхранение на храна.

Необходимите продукти за тази сурова туршия са:
Карфиол, зелени домати, корнишони, моркови, люти чушлета ако желаете, зелени чушки, зеле нарязано на подходящи парчета, няколко резена дюли или ябълки за аромат. Може да сложите и един корен от хрян. Ако имате, сложете и няколко листа от вишна. Аз не слагам червени чушки защото има вероятност да се смият. Ако имате, може да сложите и гулия (земна ябълка) Става много вкусна на туршия.
Ще ви трябва и задължително едра морска сол на кристали. С обикновена сол не съм правила и не мога да кажа дали се получава.

Как се приготвя тази сурова туршия?

За да не губите излишно време, първо си направете саламурата. Малко трудно е да се прецени точно колко като количество ще ви трябва, затова си направете малко повече. Зависи от това колко плътно ще подредите продуктите в избрания съд.

Най-важната част: на 1 л вода се слага 40 г морска сол на кристали!
Саламурата се приготвя като водата се оставя да заври с морската сол, като се разбърква периодично, за да се разтвори солта по-бързо. Оставя се да изстине и след като е изстинала се прецежда и с нея се заливат зеленчуците.

Докато чакате да се охлади саламурата измийте добре продуктите. Морковите може да ги обелите с картофобелачка и не е задължително да са цели. Ако са много големи ги срежете на няколко парчета и ги срежете и по дължина.

Ако слагате люти чушки, тях ги пробийте с върха на ножа, както и корнишоните ги прободете на няколко места. Зелените чушки ги нарежете на шайби или ако са по-малки, само ги пробийте и тях, за да се овкусят по-добре. Карфиола го… (Продължава на страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *