февр. 012014
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
зюмбюл

Красив зюмбюл в стаята

Създайте прекрасно пролетно настроение в стаята с красив зюмбюл!

Предлагаме ви една чудесна идея как да създадете пролетно настроение в дома си с помощта на луковици от зюмбюл.

На практика почти няма разлика дали ще отглеждате луковицата от зюмбюл в почва в саксия или в чашка с вода. Луковиците имат достатъчно количество акумулирани хранителни вещества, за да създадат едно прекрасно пролетно настроение във вашия дом. Най- добре е да си закупите луковици от специализирани магазини за цветя, където се продават готови “форсирани” луковици. Там продавачите ще ви обяснят точно какво да направите.

Но може и да опитате сами да си отгледате красив зюмбюл в дома си.

Вземете здрави луковици и ги поставете в малки стъклени прозрачни вазички или чашки, както е показано на снимката. Налейте вода толкова, колкото да покрива само върха на луковицата с коренчетата. Докато се образуват корените, растението трябва да стои на тъмно и не много топло място. Температурата трябва да бъде не повече от 15 градуса и не по малко от 1 градус. След като покарат корените, може да се постави на светло място, например на прозореца. Водата се сменя през 15 -20 дена.

Когато прецъфти зюмбюлът, изчакайте да пожълтеят листата и тогава изсушете добре луковицата и  отрежете стеблото на около 1 сантиметър от луковицата. Най вероятно през следващата година тази луковица няма да цъфне, затова е добре да си форсирате друга луковица през зимата. Има вероятност по луковицата да са се образували детки- дъщерни луковици. Тях трябва да ги отчупите и да ги съхранявате отделно. Детките обикновено цъфтят на втората година, като през първата изкарва само едно листо, което има за цел да охрани луковицата, за да може през следващата година да цъфне.

Събраните луковици може да засеете през октомври – ноември в градината. Ако отглеждате зюмбюл в градината, трябва да извадите луковиците през юни или юли. Може да засеете цяла група от цветя, като е добре всеки зюмбюл да бъде в различен цвят, за да бъде стаята ви изпълнена с неповторимо цветно настроение и прекрасен аромат.

Прочетете и няколко полезни съвета за отглеждането на орхидеи, като кликнете върху линка: https://hitrinibg.com/orhidei-i-dobro-nastroenie/

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)