четвъртък , октомври 15 2020
Препоръчани

Орхидеи и добро настроение

Домашни хитрини!

орхидеи
орхидеи

Прекрасните  орхидеи създават невероятно настроение във всеки дом където присъстват. Затова е важно да се спазват някои основни правила при отглеждането им.

Когато красивите орхидеи се отглеждат правилно през по-голямата част от годината те цъфтят и радват стопаните си с превъзходните съцветия.  Ако разполагате с достатъчно пространство, подредете орхидеите така, че да имат достатъчно светлина. Ето някои основни правила за правилното отглеждане на капризните орхидеи:

– Повечето видове трябва да се отглеждат в прозрачни саксии, като те трябва да имат отвори отдолу  защото корените също имат нужда от светлина и за по-добро оттичане на излишната вода и за вентилация на кореновата система.

– Всички орхидеи обичат много светлина, но не трябва да бъдат огрявани пряко от слънцето, защото може да загинат.

– Избягвайте преполиването на орхидеите. Изчакайте да се усвои всичката влага от саксията и тогава потопете саксията в съд с вода, покриващ около 3/4 от височината. Водата трябва да е хладка и на около 5 литра вода може да добавите десетина капки оцет. Това действа благоприятно на орхидеите.

– Когато вашите орхидеи прецъфтят, изчакайте да паднат изсъхналите цветове и тогава пречупете цветоноса на третия прешлен. Това стимулира растението да образува нов цветонос.

– Следете редовно за поява на неприятели като памукова въшка и взимайте мерки за унищожаването им своевременно. Когато придобиете нови цветя, дръжте ги на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Скумрията за мезе

СКУМРИЯ ЗА МЕЗЕ – домашна рецепта

Вкусната скумрия за мезе ще ви донесе наслада за небцето. От доста време правя тази …

6 коментара

 1. blagodaria vi za chudesnata stranica i vinagi ste se vizpolzvame i ste publikuvame neka vseki da ima dostip za istinskata kuhnia blagodaria vi

 2. Антоанета А М

  Моята орхидея имаше и ги премахнах с разтвор от препарат за чинии, вода и олио в бутилка с пулверизатор. Също периодично я миех с душ от хладка вода. Оправи се за 2-3седмици и сега има прекрасни цветове

 3. Габриела

  Здравейте! А за памуковите вредители? С какво се махат? Сега сложих сапинена пяна, дали е добре? 🙂

  • Памуковите вредители се изчистват много трудно. Купихме една заразена орхидея и в продължение на няколко месеца ги чистихме на ръка, като я държахме в друго помещение. Проверете в агроаптека за подходящ препарат, но заразените орхидеи не ги слагайте при здравите!

 4. Инка Мари

  Какъв трябва да бъде оцета- ябълков или винен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *