Домашен плодов крем – желиран

плодов крем
Летен плодов крем

Възползвайте се от сезона и пригответе този плодов крем.

Този летен плодов крем е нискокалоричен и много приятен на вкус. Подходящ десерт за летните жеги. С него ще впечатлите както семейството си, така и гостите си.

Спокойно можете да импровизирате с плодовете. Вместо дадените от мен плодове, можете да сложите други, според вашия вкус или според плодовете, с които разполагате. Важното е да спазите пропорциите, които давам.

Необходими продукти за домашен плодов крем: около 300-400 гр. малини, около 300-400 гр. кайсии, 450 мл. животинска сметана 30%, захар, 1 ванилия, 30 гр. бял желатин (3 пакетчета по 10 гр.).

Още: 6 чаши, в които да насипете крема.

плодов крем с малини и кайсии

Приготвяне: кремът се разделя на три слоя, които се приготвят по отделно. Всеки слой е различен.
За по-бързото стягане на крема може да сложите чашите във фризер, за да се охлаждат докато правите вашия плодов крем.

Първият слой е кайсиев. Кайсиите се измиват. Плодовете се разполовяват и се отстраняват костилките. Изтеглете на везна колко плод имате и разликата до 500 гр. допълнете с вода. Сложете 10 гр. желатин в 50 мл. студена вода да набъбне.

Плодовете с водата сложете в тенджерка и добавете захар по ваш вкус (аз слагам не повече от 1 супена лъжица). Сложете на котлона и сварете за 5-10 минути (времето зависи от твърдостта и зрелостта на кайсиите).

Пасирайте докато са горещи (внимавайте да не се изгорите по време на пасирането). Към горещите пасирани кайсии добавете набъбналия желатин. Разбъркайте до пълното му разтваряне.

За по-бързо охлаждане поставете тенджерата в по-голям съд със студена вода и разбърквайте периодично. За около 15-20 минути кайсиевото желе ще е със стайна температура и ще можете да го разпределите по добре охладените чаши. Щом го налеете прибирате чашите за около час в хладилника.

Докато първия слой на вашият плодов крем стяга, вие пригответе сметановия слой.

Сложете в 50 мл. студена вода 10 гр. желатин да набъбне.

Загрейте до точка на кипене сметаната, към която сте добавили захар и ванилия (както при кайсиевия слой на този също слагам 1 лъжица захар, но вие може да сложете повече).

Отместете горещата сметана от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте до пълното му разтваряне. Сложете сметаната да се охлажда по същия начин като кайсиевото желе в студена вода.

Щом първият плодов слой се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *