Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли.

Нектар от дюли

Този нектар от дюли може да направите за директна консумация или да го затворите в бутилки (може и в буркани) за зимата. Ние го предпочитаме за директна консумация. Имаме дръвче в градината и като ги оберем сега, имаме почти до Коледа пресни плодове.


Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на нектара от дюли (количеството е като за директна консумация, но вие може да увеличите продуктите и да си направите за зимата): 500-600 г почистени от семенниците дюли, 200 г захар, 2 л вода, 2-3 листенца индрише (в случай, че харесвате аромата).

Приготвяне: измийте добре дюлите и ги почистете от семенниците. За да има хубав цвят вашия нектар, веднага след почистването и нарязването на плода, го поставяйте във вода. Така дюлята запазва хубавия си цвят.

Сложете в подходяща по големина тенджера необходимото количество вода и плодове. Сложете на котлона и щом водата заври, добавете посоченото количество захар. Варете на тих огън около 40 минути. Дюлята е твърд плод и изисква повече време да се свари като за нектар. Ако харесвате по-сладичко може да добавите още 50 г захар.

Нектар от праскови за лятото

Тези, които харесват аромата на индришето, могат да го добавят щом плодът се свари и да оставят още 5 минути на котлона. Отстранете тенджерата от котлона и я оставете да се охлади за около 15-20 минути, след което пасирайте плодовете. Внимавайте да не се изгорите, защото течността все още ще е гореща.

Който желае нектарът да е много фин, може да прекара течността през ситна цедка. Тези, които искат да го съхранят за зимата го наливат в бутилки или буркани, които затварят с капачки и стерилизират по стандартния начин, като засичат 5 минути от завирането на водата.

Ароматният нектар от дюли консумирайте леко охладен или със стайна температура.

Готовият нектар от дюли за директна консумация

3 Коментари

  1. Без да се прецежда е по истински. Стана чудесен.

  2. Станислава Симова

    Без да ги белите ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *