Препоръчани

Нектар от дюли

Късната есен е времето, в което приготвям ароматен нектар от дюли.

Нектар от дюли

Този нектар от дюли може да направите за директна консумация или да затворите в бутилки (може и в буркани) за зимата. Ние го предпочитаме за директна консумация. Имаме дръвче в градината и като ги оберем сега имаме почти до Коледа пресни плодове.


Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на нектар от дюли (количеството е като за директна консумация, но вие може да увеличите продуктите и да си направите за зимата): 500-600 г почистени от семенниците дюли, 200 г захар, 2 л вода, 2-3 листенца индрише (в случай, че харесвате аромата).

Приготвяне: измийте добре дюлите и ги почистете от семенниците. За да има хубав цвят вашия нектар, веднага след почистването и нарязването на плода, го поставяйте във вода. Така дюлята запазва хубавия си цвят.

Сложете в подходяща по големина тенджера необходимото количество вода и плодове. Сложете на котлона и щом водата заври, добавете посоченото количество захар. Варете на тих огън около 40 минути. Дюлята е твърд плод и изисква повече време да се свари като за нектар. Ако харесвате по-сладичко може да добавите още 50 г захар.

Нектар от праскови за лятото

Тези, които харесват аромата на индришето, могат да го добавят щом плодът се свари и да оставят още 5 минути на котлона. Отстранете тенджерата от котлона и я оставете да се охлади за около 15-20 минути, след което пасирайте плодовете. Внимавайте да не се изгорите, защото течността все още ще е гореща.

Който желае нектарът да е много фин, може да прекара течността през ситна цедка. Тези, които искат да го съхранят за зимата го наливат в бутилки или буркани, които затварят с капачки и стерилизират по стандартния начин, като засичат 5 минути от завирането на водата.

Ароматният нектар от дюли консумирайте леко охладен или със стайна температура.

Готовият нектар от дюли за директна консумация

Погледнете също

домашен сироп

Сироп от лавандула за ценители

Ароматният сироп от лавандула е наистина за ценители. Със този сироп от лавандула може да …

3 коментара

  1. Без да се прецежда е по истински. Стана чудесен.

  2. Станислава Симова

    Без да ги белите ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *