май 202015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!

аспержи

аспержи

Вкусните аспержи не са добре познат зеленчук от много хора.

Затова днес ще ви запозная с малко история, здравословни ползи, хранителен състав, видове аспержи и как да избираме, съхраняваме, както и да приготвяме. Историята на аспержите е дълга, фактите говорят, че хората са познавали и консумирали този зеленчук повече от 2000 години. Египтяните дори са ги изобразявали в своите гробници, рисувани са по саркофазите на фараоните… Аспержите са от семейство Зайчесянкови (Asparagaceae). Дължината на аспержите е между 15-20 см. Те биват два вида- бели, които се отглеждат под земята и виолетови, които растат над земята. Няма да изпадам в големи подробности относно как растат и защо едните са бели, а другите лилави, информация има за тях достатъчно. Ще подчертая хранителните стойности на вкусните аспержи и ползата от консумацията им. И двата вида аспержи са богати на витамин А, витамин С, калий, калций, желязо и натрий. Имат благотворно влияние върху черния и белия дроб. Консумацията на аспержит подобрява бъбречната дейност, имат противовъзпалително действие. Ниско калоричен зеленчук, който го прави спътник на хранителните режими. Сега е момента да ви предупредя, че освен полезни и вкусни аспержите съдържат веществото аспарагин, което дразни лигавицата на стомаха и не бива да прекалявате с консумацията им. Когато избирате аспержи, гледайте да са твърди с диаметър 10-12 мм. и затворени главички. Качествените аспержи са сочни и лъскави. Не се подлъгвайте по дължината на аспержите, в повечето случай търговците оставят по-дълги стебла за да тежат. Трайността на аспержите не е голяма между 3 и 5 дена завити във влажна кърпа. В отделението за зеленчуци може да ги съхранявате. Другият вариант е да бъдат замразени и така не загубват хранителните си показатели.

Нежните аспержи, могат да се консумират сурови, на пара, запечени на грил тиган или скара, овкусени деликатно с масло или зехтин.

От тях стават чудесни супи. Ако варите аспержите, не изхвърляте водата, направете с нея супа. Най-често аспержите се поднасят със сос Холандез. Ние ги харесваме на скара и панирани в галета и пармезан. И при …(ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)