понеделник , септември 21 2020
Препоръчани

Аспержи – зеленчук за ценители

аспержи
аспержи

Вкусните аспержи не са добре познат зеленчук от много хора.

Затова днес ще ви запозная с малко история, здравословни ползи, хранителен състав, видове аспержи и как да избираме, съхраняваме, както и да приготвяме. Историята на аспержите е дълга, фактите говорят, че хората са познавали и консумирали този зеленчук повече от 2000 години. Египтяните дори са ги изобразявали в своите гробници, рисувани са по саркофазите на фараоните… Аспержите са от семейство Зайчесянкови (Asparagaceae).

Дължината на аспержите е между 15-20 см. Те биват два вида- бели, които се отглеждат под земята и виолетови, които растат над земята. Няма да изпадам в големи подробности относно как растат и защо едните са бели, а другите лилави, информация има за тях достатъчно. Ще подчертая хранителните стойности на вкусните аспержи и ползата от консумацията им.

И двата вида аспержи са богати на витамин А, витамин С, калий, калций, желязо и натрий. Имат благотворно влияние върху черния и белия дроб. Консумацията на аспержит подобрява бъбречната дейност, имат противовъзпалително действие. Ниско калоричен зеленчук, който го прави спътник на хранителните режими. Сега е момента да ви предупредя, че освен полезни и вкусни аспержите съдържат веществото аспарагин, което дразни лигавицата на стомаха и не бива да прекалявате с консумацията им.

Когато избирате аспержи, гледайте да са твърди с диаметър 10-12 мм. и затворени главички. Качествените аспержи са сочни и лъскави. Не се подлъгвайте по дължината на аспержите, в повечето случай търговците оставят по-дълги стебла за да тежат.

Трайността на аспержите не е голяма между 3 и 5 дена завити във влажна кърпа. В отделението за зеленчуци може да ги съхранявате. Другият вариант е да бъдат замразени и така не загубват хранителните си показатели.

Нежните аспержи, могат да се консумират сурови, на пара, запечени на грил тиган или скара, овкусени деликатно с масло или зехтин.

От тях стават чудесни супи. Ако варите аспержите, не изхвърляте водата, направете с нея супа. Най-често аспержите се поднасят със сос Холандез. Ние ги харесваме на скара и панирани в галета и пармезан. И при …(ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Тава джигер по Одрински

Тава джигер – дроб по Одрински

Тава джигер е най-известното ястие в Одрин. При едно от посещенията ни в Одрин имах …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *