Ное. 032015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
квас

квас

От години се каня да направя квас за хляб.

Дългият процес на приготвянето му винаги ме е отказвал. Отлагах го във времето. Четях през годините за него всякакви рецепти, от стари книги, питах и разпитвах… Баба месеше с квас, но си отиде рано, бях твърде малка, но помнех напуканите питки, които вадеше от малка платнена торбичка. Накисваше във вода и с тази вода месеше. И така отлагах въпросният квас до миналата седмица, когато най-после пристигна чистото ръжено брашно, което поръчах и започнаха моите експерименти за приготвянето на квас.

Набавих си възможно повече видове брашна от които мога да приготвя квас. Препрочетох отново всички книги, които имаме на тази тема и се заех с приготвянето.  Оказа се, че не е толкова трудоемко и отнемащо от времето. Може би някой от вас ще подценят тази тема, но за да си приготвите полезен хляб, първо ще се наложи да си приготвите квас. Приготвих три вида квас, като при третия не спазих нито едно от написаните правила от дебелите книги и знаете ли какво, че кваса без правила също стана и хляб омесих с него, за чудо и приказ…

Първо искам да ви кажа, че използването на изворна вода за приготвянето на квас е само един мит.

Може да ползвате каквато вода искате. Ако пиете вода от чешмата и тя ви харесва на вкус, спокойно може да я ползвате (ако обаче водата е силно хлорирана не я ползвайте). Ще започна с приготвянето на един квас, който изхвърлих, защото … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  13 коментара to “Квас за хляб – приготвяне”

 1. Здравейте! Като си оставим 2-3 лъжички от кваса за мая, какво означава да го подхранваме периодично?! Слагат се отново вода и брашно или само вода? Не можах да разбера какво значи точно “подхранване”.

  • Добавяте малко вода и малко брашно, за да се запази същата консистенция.

 2. Здравейте, при използването на квас за замесване на хляба колко лъжички слагате квас ? Хляба бухва ли като при маята?

  • За замесването с квас към всяка рецепта съм написала колко квас съм сложила. Обикновено слагам за 1 хляб 200 мл.
   Прочетете рецептите ми за хляб с квас и питка с квас. Разгледайте и другите рецепти с квас. Хлябът бухва както е нормално за всяко тесто. Тук времето за втасване е по-дълго, затова ви съветвам да прочетете рецептите, в които споделям опита, който имам за хляба с квас.

 3. […] Питки с квас и прясно мляко […]

 4. […] нееднократно съм писала за полезния хляб с квас. Знам, че повечето от вас го намират за трудоемък, но […]

 5. […] Може би някой знаят, а други не, каква е разликата между маята и кваса. При маята имаме концентрирана маса от дрожди (живи микроорганизми), а при кваса дрожди и бактериите лактобацилус. Благодарение на  бактериите лактобацилус тестото с квас втасва бавно като ферментира и се развива. […]

 6. Има още един потенциален проблем – брашното. Не с всяко брашно става, защото в някои от тези, които се продават в магазина се слагат някакви стабилизатори и консерванти, които като нищо могат да убият вашия квас и да получите тухла за краен резултат… най-добре е да имате прясно брашно директно от мелницата.

 7. кваса се прави и с бобена чарба и люта чушка, пробвах но не можах да го направя като моята майка

 8. От дядо си знам, едно време този сушен квас се е приготвял есенно време. При приготвянето му освен отвара от хмел се е добавяла и пяната, която се получава при ферментирането на гроздето за вино. Хлябът ставал невероятно ароматен и вкусен.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)