Квас за хляб – приготвяне

квас
Домашен квас за хляб

От години се каня да направя квас за хляб.

Дългият процес на приготвянето му винаги ме е отказвал. Отлагах го във времето. Четях през годините за него всякакви рецепти, от стари книги, питах и разпитвах… Баба месеше с квас, но си отиде рано, бях твърде малка, но помнех напуканите питки, които вадеше от малка платнена торбичка.

Накисваше във вода и с тази вода месеше. И така отлагах въпросният квас до миналата седмица, когато най-после пристигна чистото ръжено брашно, което поръчах и започнаха моите експерименти за приготвянето на квас.

Набавих си възможно повече видове брашна от които мога да приготвя квас. Препрочетох отново всички книги, които имаме на тази тема и се заех с приготвянето.

Оказа се, че не е толкова трудоемко и отнемащо от времето. Може би някой от вас ще подценят тази тема, но за да си приготвите полезен хляб, първо ще се наложи да си приготвите квас.

Приготвих три вида квас, като при третия не спазих нито едно от написаните правила от дебелите книги и знаете ли какво, че квасът без правила също стана и хляб омесих с него, за чудо и приказ…

Първо искам да ви кажа, че използването на изворна вода за приготвянето на квас е само един мит.

Може да ползвате каквато вода искате. Ако пиете вода от чешмата и тя ви харесва на вкус, спокойно може да я ползвате (ако обаче водата е силно хлорирана не я ползвайте). Ще започна с приготвянето на един квас, който изхвърлих, защото … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

21 Коментари

 1. Дима Михайлова

  Отдавна са правени тук коментарите,но аз сега попаднах на тази рецепта.Имам питане.Родът на мама е от Солунско и помня,че нейна леля правеше едни питки,казваха им симит.За последно вкусих такава питка през 1982 г.,бях девет годишна,а мама беше бременна със сестра ми.Та баба и лелята-баба ѝ омесиха такъм симит с квас от нахут.Мама ми е разказвала,че за да получат този квас или мая / не помня вече как го наричаше / са будували цяла нощ,за да не изпуснат момента,може би на втасването,не знам.Вие знаете ли нещо по въпроса.Само да кажа,че няма нищо общо с онези продавани в Турция симити-гевреци.Вкусът беше много специфичен и много,много вкусен.Весели празници Ви пожелавам!Бъдете здрава!

  • Ето тази рецепта мисля, че ще Ви върне в детските години 🙂
   https://hitrinibg.com/simid-vkusni-pitki/

   • Дима Михайлова

    Благодаря за отговора,но…през 1982 г.нахутена мая в България нямаше.Явно бабите са правели нахутен квас по особен начин.Както и да е благодаря,че се отзовахте.Чела съм тази Ваша рецепта и ако намеря нахутена ма я със сигурност ще я пробвам

   • Дима Михайлова

    Благодаря за отговора!Чела съмя тази Ваша рецепта,но… прези 30 години надали у нас се е продавала нахутена мая.Дори сега тя трудно се намира.Вероятно е имало друг начин,за да будуват цяла нощ бабите и да чакат нахута да се подхване.Както и да е.Ще я пробвам и тази рецепта,ако намеря нахутена мая.

 2. Страхотна рецепта! Адмира
  ции! А втасването на каква температура втасва? В хладилник ли?

 3. sisi dobreva

  Здравейте!
  Как се прави блат за пица с квас?
  Предварително Благодаря!

  • По същия начин както тестото за хляба, но разтегляте тестото на ръка. Не се мачка с точилка. За една пица е достатъчно около 160-180 гр. тесто.

 4. Веска Страхинова

  Здравейте! Като си оставим 2-3 лъжички от кваса за мая, какво означава да го подхранваме периодично?! Слагат се отново вода и брашно или само вода? Не можах да разбера какво значи точно „подхранване“.

  • Добавяте малко вода и малко брашно, за да се запази същата консистенция.

 5. Анастасия

  Здравейте, при използването на квас за замесване на хляба колко лъжички слагате квас ? Хляба бухва ли като при маята?

  • За замесването с квас към всяка рецепта съм написала колко квас съм сложила. Обикновено слагам за 1 хляб 200 мл.
   Прочетете рецептите ми за хляб с квас и питка с квас. Разгледайте и другите рецепти с квас. Хлябът бухва както е нормално за всяко тесто. Тук времето за втасване е по-дълго, затова ви съветвам да прочетете рецептите, в които споделям опита, който имам за хляба с квас.

 6. Borislav Chakarov

  Има още един потенциален проблем – брашното. Не с всяко брашно става, защото в някои от тези, които се продават в магазина се слагат някакви стабилизатори и консерванти, които като нищо могат да убият вашия квас и да получите тухла за краен резултат… най-добре е да имате прясно брашно директно от мелницата.

 7. милмакс

  кваса се прави и с бобена чарба и люта чушка, пробвах но не можах да го направя като моята майка

 8. Биляна Топалова

  От дядо си знам, едно време този сушен квас се е приготвял есенно време. При приготвянето му освен отвара от хмел се е добавяла и пяната, която се получава при ферментирането на гроздето за вино. Хлябът ставал невероятно ароматен и вкусен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *