Препоръчани

Сладки алтернативи на шоколада

шоколада
шоколада

Ще пропуснем обясненията, че шоколада може да бъде полезен в умерени количества и при дадени условия.

Той безспорно има добри страни и е фаворит на жените, но понякога се налага да се откажем от него по някаква лична причина. Тогава? С какво можем да заменим това толкова любимо пиршество за сетивата?

Има няколко добри и доста приятни по-здравословни алтернативи на шоколада:

Мед + натурално какао – една чудесна комбинация между два чисти, природни продукта. Съдържа много по-малко мазнини и спестява на организма редица добавки, които иначе присъстват в течните и твърдите шоколади. Смесете 100 грама натурален мед с 25 грама качествено какао без примеси, получавате чудесен течен шоколад и от него трудно може да изядете прекалено големи количества.

Мед + кокосово масло – много вкусна комбинация за любителите на кокос. Организмът обича съчетанието на сладко и мазно, така вие му го давате по един по-здравословен и щадящ начин, все пак бъдете разумни с количествата.

Мед + сусамов тахан – трета вкусна комбинация, която допринася и за здравето ни. В умерени граници позволява съчетаване даже с някои диети.

Сушени плодове – много подходящи и засищащи манията за сладко са: фурми, ананас, стафиди, смокини, сини сливи. Те съдържат голямо количество плодова захар и много полезни фибри, също са сред сладостите от които трудно се изяжда много.

По-сладките свежи плодове – в тази класация влизат представители като: банан, грозде, ананас, череши, пъпеш, диня, райска ябълка, манго, папая, праскова и други. Те са способни да утолят жаждата за сладости, но не е задължително да подействат на абсолютно всеки човек, защото потребностите на организма са различни, степента на зависимост, ако има такава също варира.

Чай от меден храст – Хънибуш или меден храст е вид ободряващ чай подобен на Ройбос, също като него не съдържа кофеин. За запарката от меден храст се смята, че помага за по-добър контрол на желанието за сладки храни. Опитайте с 2-3 чаши на ден.

Това към което не е добре да се посяга за да загърбим шоколада или други сладки неща са изкуствените подсладители. От тях няма никаква полза за тялото, освен измамно усещане за сладък вкус и даже по-голямо желание за сладки храни. Все повече проучвания доказват вредите от изкуствените подсладители, които вече далеч са надхвърлили ползите.

За да се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *