ное. 132014
 
Сподели ако ти харесва!

боб яхния

боб яхния с наденица

Направете си вкусна боб яхния с наденица!

Превъзходна боб яхния- класика в българската кухня. Много хора казват: какво толкова, някакъв си боб, но аз смятам, че не е така. Боб, боб, ама не всеки може да го приготви вкусно…
В днешната рецепта ще дам как приготвям боб яхния и естествено с добавка на наденица. В различните краища на България за приготвянето на боба използват различни подправки, пробвала съм доста варианти и ми допадат, но вкъщи мъжете си държат боб яхния ли е, да се подправя с джоджен. Друго важно нещо е да попаднете на хубав сорт боб, сега на пазара има от всички краища на света, но за мен най-вкусен си остава нашенския и ако имате градина, не пропускайте възможността и си засадете.

В случай, че нямате потърсете по селските пазари или пътувайки, спрете в някое село и попитайте някой човек, ако имате късмет ще си купите наистина уникален боб. Също така важно нещо е да знаете, че не винаги едрия боб е най-добър, този сорт е подходящ за салати. Понякога на вид дребен и не толкова добре изглеждащ боб е превъзходен когато се сготви.

Използваните подправки за приготвяне на боб яхния са (а вие сложете тази, която на вас ви харесва и допада, не слагайте всички видове, защото някой от тях са несъвместими като аромати или превземат аромата на другите: джоджен, девесил (лющян), чубрица, бабина душичка, тарос (естрагон), калоферче, босилек. Това са подправки, с които аз съм яла боб яхния в различни краища на страната и както по-горе ви казах, на мен ми харесва да експериментирам и опитвам и други вкусове на дадено ястие. Уважавам кухнята и начина на приготвяне на всяка домакиня.

Друго нещо интересно при приготвяне на боб яхния е добавянето и използването на зеленчуци.

Едни слагат пресни чушки, други сухи. За сгъстяването на ястието всяка домакиня ползва различен метод с картофи, препечено брашно, запържено брашно, сурово брашно… Едни слагат домат, други не… Та с няколко думи, всеки край и домакиня си имат свой начин да приготвят боб яхния. Ако решите да направите боб яхния като моята ето какви продукти ще са ви необходими: Зрял боб 300 -350 гр, 1 средно … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)