Препоръчани

Боб яхния с наденица …

боб яхния
боб яхния с наденица

Направете си вкусна боб яхния с наденица!

Превъзходна боб яхния- класика в българската кухня. Много хора казват: какво толкова, някакъв си боб, но аз смятам, че не е така. Боб, боб, ама не всеки може да го приготви вкусно…

В днешната рецепта ще дам как приготвям боб яхния и естествено с добавка на наденица. В различните краища на България за приготвянето на боба използват различни подправки, пробвала съм доста варианти и ми допадат, но вкъщи мъжете си държат боб яхния ли е, да се подправя с джоджен.

Друго важно нещо е да попаднете на хубав сорт боб, сега на пазара има от всички краища на света, но за мен най-вкусен си остава нашенския и ако имате градина, не пропускайте възможността и си засадете.

В случай, че нямате потърсете по селските пазари или пътувайки, спрете в някое село и попитайте някой човек, ако имате късмет ще си купите наистина уникален боб.

Също така важно нещо е да знаете, че не винаги едрия боб е най-добър, този сорт е подходящ за салати. Понякога на вид дребен и не толкова добре изглеждащ боб е превъзходен когато се сготви.

Използваните подправки за приготвяне на боб яхния са (а вие сложете тази, която на вас ви харесва и допада, не слагайте всички видове, защото някой от тях са несъвместими като аромати или превземат аромата на другите. Това са джоджен, девесил (лющян), чубрица, бабина душичка, тарос (естрагон), калоферче, босилек. Това са подправки, с които аз съм яла боб яхния в различни краища на страната и както по-горе ви казах, на мен ми харесва да експериментирам и опитвам и други вкусове на дадено ястие. Уважавам кухнята и начина на приготвяне на всяка домакиня.

Друго нещо интересно при приготвяне на боб яхния е добавянето и използването на зеленчуци.

Едни слагат пресни чушки, други сухи. За сгъстяването на ястието всяка домакиня ползва различен метод с картофи, препечено брашно, запържено брашно, сурово брашно…

Едни слагат домат, други не… Та с няколко думи, всеки край и домакиня си имат свой начин да приготвят боб яхния. Ако решите да направите боб яхния като моята ето какви продукти ще са ви необходими: Зрял боб 300 -350 гр, 1 средно … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Тава джигер по Одрински

Тава джигер – дроб по Одрински

Тава джигер е най-известното ястие в Одрин. При едно от посещенията ни в Одрин имах …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *