Домашен шоколад – рецепта за ценители

домашен шоколад
Истински домашен шоколад

Рецептата ми за домашен шоколад ще оправдае очакванията и на най-капризното небце.

Да направиш домашен шоколад не е толкова трудно като имаш нужните продукти. С моята основна рецепта за него може да експериментирате. Може да променяте количеството на захарта, да добавяте ядки, сушени плодове, оризон, семена…

Този шоколад може да се консумира от хора, които са на хранителен режим и свалят килограми. Е, разбира се това не означава, че може да изядете на веднъж целият шоколад, но спокойно може да си отчупите 2-3 парченца и да утолите глада си за сладко. В това число слагам и тези, които имат проблем с кръвната захар.

Необходими продукти за домашен шоколад:

50 г. какаови зърна (вече ги има по всички здравословни щандове), 50 г пълномаслено какао, 50 г какаово масло (също го има по здравословните щандове), пудра захар, 1 прахче ванилия.

Тук е мястото на което искам да поясня нещо за захарта. Не я заменяйте с подсладител. Захарта не трябва да е по-малко от 20 г и повече от 50 г за посочените по-горе продукти.

Приготвяне: смелете възможно най-фино зърната какао. Смесете ги с какаото и избраното количество от вас пудра захар. Добавете ванилията.

За да съм сигурна, че всичко е смесено както трябва, продуктите слагам в чопър и завъртам няколко пъти. Какаовото масло разтопете на водна баня, за да не го прегорите. То се разтапя на 40 градуса.

Към сухите съставки наливате стопеното какаово масло и бързо разбърквате. Сместа разстилате върху хартия за печене на желаната от вас дебелина. На този етап може да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

3 Коментари

  1. Тодор Христосков

    Благодаря.

  2. Тодор Христосков

    Как смилате какаовите зърна? БюПриготвих се да ги пусна в кафемелачката, но получих категорична забрана, защото щели да се превърнат в мазна каша и да повредят машинката.

    • Точно в кафемелачката ги меля 🙂 Не стават на мазна каша 🙂 Действайте няма страшно 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *