Люти чушлета – консервиране

люти чушлета
люти чушлета за зимнина

Днешната рецепта е за люти чушлета за зимата.

Рецептата е от свекърва ми. Лесна и много бърза. Чушлетата остават твърди и много вкусни. През последните години само така консервирам люти чушлета за зимата.

Зеленчуковата градина ни е малка и не правя наведнъж много бурканчета, затова ще дам рецепта за едно бурканче с вместимост от 350-400 мл Съответно ще ви кажа и съотношението на голям буркан от 800 мл

Необходими продукти за люти чушлета за зимата:

Люти чушлета, сол, захар, копър, чесън и оцет винен 6%.

Приготвяне на вкусните люти чушлета за зимата:

Може да ползвате каквито ви харесват люти чушки- (дамско сърце, чери, рибки, чорбаджийски, бяла шипка, зелена шипка…). Скъсете ако има нужда дръжките на чушлетата, пробождате ги с дебела игла или с върха на малко ножче на няколко места.

Подреждате ги в бурканче, като между тях слагате няколко цвята или стръкчета копър и по 4-5 скилидки чесън. На конфитюреното бурканче слагате по 1 чаена лъжичка с връх захар и 1 равна чаена лъжичка сол.

За буркан с вместимост 800 мл, след подреждането на лютите чушлета 1 супена лъжица с връх захар и 1 супена лъжица равна сол. Чесънът съответно с 2-3 скилидки повече. Бурканчетата се заливат само с оцет.

Това да не ви смущава. Чушлетата поемат само толкова киселина, колкото им е необходима. В случая при тази рецепта оцетът е консерванта. Съветвам ви да ползвате истински винен оцет, не само за този вид туршия за зимата, а за всичката зимнина, която … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *