Как да сварим яйца за Великден

яйца
Сварените яйца

Много домакини са се питали как да си сварят правилно яйца за Великден без да се пукнат и да са по-дълго време годни за консумация.

С наближаването на Великденските празници се започва с планирането на почивните дни, като неизменно в плановете влиза и боядисването на яйца за Великден.

Докато козунакът може да бъде изпечен вкъщи или купен готов от магазина, то традицията повелява яйцата да се декорират вкъщи. Но повечето от вас знаят, че при варенето понякога има доста яйца, които са спукани и не стават за боядисване.

Какво трябва да знаем преди да боядисаме Великденските яйца? На първо място трябва да използваме само пресни и здрави яйца от доказан производител. Когато отидете в магазина трябва да погледнете задължително срока на годност, който е отбелязан на опаковката.

Срокът на съхранение на яйцата е 28 дни от датата на производство, така че ако остават 3-4 дни, помислете си дали да ги купите, защото ще трябва да издържат няколко дни след празниците.

От опит знам, че е желателно да се отвори опаковката и да се проверят яйцата за пукнатини, счупвания или замърсявания на черупката.

За варене използвайте по възможност само пресни и здрави яйца.

По лазерния печат върху яйцето може да разберете къде са произведени и какъв метод на отглеждане на кокошките носачки е прилаган. Първата цифра от маркировката показва метода на отглеждане.

Код О – яйцата са органично производство, но цената им е поне два пъти по-висока заради отглеждането на кокошките по свободен начин и храненето без антибиотици и лекарства.

Код 1 – яйцата са от свободно отглеждани кокошки, които имат достатъчно пространство и са по-здрави и жизнени. Код 2 – яйцата са от подово отглеждани кокошки в закрити помещения. Код 3 – яйцата са от клетъчно отглеждани носачки. Буквеното означение показва държавата, в която са произведени. BG е България, PL е Полша и т.н. Аз ви препоръчвам първо да… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

2 Коментари

  1. Пламен

    Благодаря зя полезната информация! Това с кодовете не го знаех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *