Препоръчани

Домашен кашкавал – как да си направим

… кутия с малки дупки и там да се притисне (целта е да излезе всичката течност от кашкавала). Притиска се с тежест за 2 часа.

Моята питка домашен кашкавал поставих с тензуха в чиния и отгоре поставих керамична тава, в която сложих голям буркан пълен с вода.

След 2 часа (махате тензуха или вадите от кутията) и прехвърляте в хладилник. Слагам питката кашкавал в чиния на която съм наредила бамбукови шишчета, за да може да минава въздух отдолу и да не опира кашкавала в чинията. Така престоява 3-4 дена, след което е готов за консумация.

От посочените продукти при мен излезе домашен кашкавал 478 гр. с превъзходен вкус и текстура. Давам грамажа на кашкавала след престой от 4 дена в хладилник. Мисля, че си заслужава да опитате и да се насладите на този кашкавал без каквато и да било химия.

домашен кашкавал върху дъска
вкусният домашен кашкавал

 

Погледнете също

Бабини

Бабини принцеси за закуска

Днес приготвям вкусните бабини принцеси. Тези бабини принцеси може да ги поднесете и като лек …

13 коментара

 1. Ангелина

  Кашкавала разтапя ли се ?

  • Разтапя се, но малко. За паниране е перфектен. На принцеси също е вкусен.

 2. Hitrinibg направих кашкавала и стана супер.Обаче как си докарал тоя жълт цвят защото моя е бял.

  • Цвета зависи от прясното мляко и от неговата масленост. Понякога и моят става по-светъл като взимам мляко от друг млекар.

 3. Взех си домашно не-преварено мляко, изпълних всичко, както е описано и незнайно защо, млякото грам не се втвърди… остана ли мляко….

  • Нещо не е направено както трябва. Дори ако маята не е добра, от лимонтузото трябва да се пресече.

 4. Здравейте! Жената, от която купуваме от години и краве мляко, и сирене, и кашкавал, прави кашкавала с 5 л кр. мляко, 1 пак. лимонтузу, 5 суп. лъжици сол, без мая, като технологията е същата, като Вашата. Само след поставянето в тавата на току-що изцедения кашкавал с тензуха и затискането отгоре, обратно налива от горещата суроватка в тавата. Така престоява няколко часа. Просто още една идея за малко по-сочен кашкавал, с много силен аромат на прясно мляко и малко по-плътна и твърда текстура от моцарела. 🙂

 5. може ли да стане с мляко от магазина

  • Млякото от магазина е обезмаслено, но не виждам проблем да опитате с малко количество. Ще чакам да споделите резултата.
   Успех!

 6. Елеонора

  Здравейте, просто съм възхитена! Кашкавала е отличен, аз въобще не очаквах такова качество и вкус….думи нямам!!! Каква гладка текстура ! Само да попитам : за по- дълго хранение трябва ли кашкавала да узрява открит повече от 4 дена в хладилника ? Сиренето узрява в саламура за около 45 дена, как е с ашкавала? Иска ми се да направя по-голямо количество…..Огромно благодаря :)))

  • Радвам се, че сме Ви били полезни! Ние правим винаги малко количество и не остава дълго време 🙂 Може би някой от посетителите на сайта ще Ви даде точна информация.

  • Ох мила чудесна рецепта
   Много добре ми съ пулучи само дет излезли повичи от кашкъвалъ приблизителну към 548 но го отдава на мекото ми щот е ут Австрия зета гу донеси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *