Дек. 142016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
домашен кашкавал

Чудесен домашен кашкавал

Днешната публикация е как се приготвя домашен кашкавал.

Рецептата за домашен кашкавал е продължението на темата какво може да се приготви от домашно мляко. В предишните си публикации ви обясних как се заквасва мляко, как се приготвя крем сирене и как се прави домашно масло. След кашкавала ще ви дам рецепти и за домашна извара, сирене и сметана. Така, че тези, които се интересуват да следят в идващите дни рецептите ми.

Давам количеството на продуктите от които е направена тази питка кашкавал. Вие може да увеличите или да намалите продуктите.

Необходими продукти за домашен кашкавал:

2.500 л. домашно прясно мляко, 2 равни супени лъжици сол, 8 капки мая за сирене (тя е задължителна, продава се по всички по-големи хранителни вериги), 2 равни чаени лъжички лимонена киселина.

Още: парче тензух 1/1 метър, голяма цедка, някаква тежест (ползвах керамична тава, в която поставих буркан с вместимост от 2 л. пълен с вода), къса точилка.

Приготвяне: прясното мляко се налива в по-голяма тенджера и се слага на котлона да заври добре. Добавяте солта и разбърквате. Млякото се оставя на тих огън да къкри 5 минути. След 5 минути добавяте в къкрещото мляко осемте капки мая за сирене и отново разбърквате. Засичате 10 минути, в които млякото ври заедно с маята за сирене (отново на тих огън). През това време не разбърквате, само наблюдавайте да не кипне (затова казах по-горе да се сложи в по-голяма тенджера). След изтичане на времето добавете лимонената киселина и отново разбъркайте. Оставяте за още 10 минути да къкри без да бъркате.

Домашен кашкавал - нарязан

Докато сместа ври на котлона, си подгответе останалите неща. Сложете цедката над голяма купа или тенджера. В цедката сложете тензуха така, че краищата да излизат вън от нея. Когато и вторите 10 минути изтекат, изливате кашкавала и суроватката в тензуха (внимавайте да не се изгорите при наливането – сместа е вряща).

Прехванете четирите края на тензуха и ги вържете за точилката. Оставете за 2-3 минути (не повече) да се отцеди и прехванете тензуха съвсем до горещия кашкавал (може да работите с по-дебели домакински ръкавици, за да не ви пари). Притиснете го хубаво с ръце да се оформи питката. Може да се сложи и в … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)