Препоръчани

Сланина в саламура с чесън

сланина в саламура
Домашна сланина в саламура

От тази рецепта ще научите как да си направите вкусна сланина в саламура.

Такава сланина в саламура правя от години. Става много крехка и издържа дълго време без да променя вкуса си. Правя я в буркани и я съхранявам в хладилника на студено. Сега е момента, в който може да намерите хубава прясна сланина и да си направите.

сланина в саламура и чесън

Необходими продукти за приготвянето на сланина в саламура:

Сланина (количеството вие ще определите), чесън, черен пипер на зърна, дафинов лист, морска сол и за любителите на лютото 🙂 2-3 сухи люти чушки.

Още: буркани с капачки на винт.

Приготвяне: прясната сланина се слага в подходяща по големина тенджера и се залива със студена вода да се покрие 4-5 см. Оставя се на студено за 24 часа, като през това време водата се сменя веднъж или два пъти.

Докато изкисвате сланината си пригответе саламурата за нея. На 1 л. вода се слага 50 гр. морска сол. Преварява се и се оставя да изстине, след което се прецежда през марля. Изкиснатата сланина се реже на парчета с подходяща големина според буркана/бурканите. Редите парчета сланина и между тях слагате нарязани или смачкани скилидки чесън, цели зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа и натрошени люти чушки по желание.

Редите плътно парчетата сланина до гърлото на буркана (вижте снимките) и заливате със студената саламура, която трябва добре да покрие сланината около 2 см. Затваряте с капачките и прибирате на студено за 25-30 дена. След този престой вашата сланина в саламура може да бъде консумирана. Изваждате от буркана изплаквате със студена вода, подсушавате и си хапвате.
Тази сланина става много крехка и вкусна. И да не забравите чаша червено вино 🙂

Вижте още един начин да си приготвите домашна сланина- сланина с праз: https://hitrinibg.com/kak-se-pravi-slanina-s-praz/

подготовка на сланина в саламура сланина в саламура в буркани

сланина в саламура за мезе

Погледнете също

гозба

Шарена манджа за лятото

Лесна за приготвяне и много вкусна е тази шарена манджа. Вече сме в сезона на …

2 коментара

  1. veselin dobrev

    колко дни може да престои в буркан и не е ли много малко на литър вода 50гр сол

    • Може да стои колкото искате. Държа на студено бурканите. Солта е напълно достатъчна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *