окт. 212015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
Наан

Наан – вкусни питки

Питките Наан са традиционни за страните Пакистан, Индия, Иран, Ирак и други от този регион.

Характерното за тези питки Наан, че са в повечето случаи кръгли и са замесени с мая. В различните места се приготвят и по различен начин. Месят се с вода или кисело мляко. Тези питки се консумират с всичко, а на места се използват като лъжица и с тях се загребва къри, сос… Често питките са поръсени с подправки или семена.

Необходими продукти за питки Наан:

300 мл. хладка вода, една и половина  чаена лъжичка сол, 1/4 от кубче свежа мая (от 42 гр.), около 500-550 гр. брашно. Подправки или семена- по желание.

Приготвяне: в хладката вода натрошавате маята и разбърквате добре до разтварянето и. Към брашното добавяте солта и постепенно добавяте към водата с маята. Бъркате с лъжица докато сместа стане много гъста и доизмесвате на ръка. Тестото трябва да е меко и нелепнещо. Намазнявате леко една голяма купа и слагате тестото в нея да втасва. Покривате със стреч фолио купата, за да не хваща кора тестото.

Тестото се оставя за един час и тридесет минути да почива.  За това време то удвоява обема си. Дели се на 6 къса, които се оформят на хубави топки. Всяка топка се разточва на тънка питка с приблизителен диаметър от 15-17 см. Средата на питката се набожда многократно в кръг с вилица. Набождането няма да позволи на средата на питката да се надуе, а отстрани ще се образува дебело пухкаво ръбче.

Цялата питка се маже с вода и се поръсва със малко сол и по желание с подправки или … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  2 коментара to “Наан – вкусни питки от Азия”

  1. Не ми се получиха.
    Пекох ги във фурната на тава …не се надуха както трябва и бяха жилави.
    Спазих рецептата както е написана.
    Имате ли идея защо така се получиха?

    • Най- вероятно проблемът е при втасването. Може и от маята да е… Другият вариант е да сте добавили повече брашно и тестото да е станало твърдо. То трябва да е меко и нелепнещо.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)