Препоръчани

Домашна ПАСТЪРМА от свинско филе

презентация на пастърма

… всеки ден пастърмата се обръща. На дъното на тавичката, в която слагам пастърмата да се суши слагам кръстосани дървени шишчета.

По този начин пастърмата съхне по-добре.

Времето за сушене е винаги различно, това е заради месото което сте ползвали и неговата дебелина.

Кога е готова пастърмата, ще разберете като я пипате. Месото става по-леко и стегнато на пипане.

Ето, че не е трудно да си приготвите истинска домашна пастърма.

пастърма с чаша вино

нарязана пастърма

месо за пастърма

Погледнете също

шишчета

Шишчета от розмарин със свинско месо

Неустоимо ароматни стават тези шишчета от розмарин със свинско месо. За да приготвите такива шишчета …

51 коментара

 1. Преди правих саламура, но според мен не е нужно, понеже следва сушене на месото.
  В последните години го правя както повечето, 24 часа в средно едра сол, измиване и подправки.
  Съхне различно, в зависимост от дебелината на месата.
  Тази година обаче месото се пресоли и си помислих, че е от солта, защото бях ползвал друга сол.
  Но след седмица направих пак със солта която си ползвам винаги, даже изкиснах месото 3 часа след това и пак стана солено, не чак толкова като първото, но соленичко.
  Остава да има нещо проблем с месото, защото ми направи впечатление, че не пусна вода в солта както друг път. Някакви мнения. Имайте на предвид, че правя пастърма от над 20 години.

  • Здравейте, за мен причината не е в месото, а в часовете за обезсоляване. Три часа във вода след престоя в сол са малко. Винаги изкисвам 10-12 часа и месото става перфектно.

  • захари

   само да ти кажа,че познавам хора ,които правят ракия от 60 години и не могат…..аз правя от 5 и моята е по добра…..щото се интересувам какво се прави и защо…..тва ,че си правл цял 20 години…не е критерии…..
   за мен най- големия проблем е,че много често домашните пастърми са страшно солени…даже от солта ми се губят ароматите …..баланса за обезсоляване е много важен….и сега видях една теория ,която ще пробвам….колкото часа осоляване ,толкова обезсоляване….

 2. Здравейте! Днес е вторият ден, в който месото се осолява и забелязах, че е пуснало водичка в тавата. Не знам да я хвърлям ли или нищо да не пипам?? Извинявам се ако въпросът ми е глупав, но за пръв път се опитвам да приготвя пастърма.

  • Нормално е да се отдели вода, защото солта дехидратира месото. Изхвърлете водата и продължавайте по указанията в рецептата.

 3. Варушева

  Здравейте, направих пастърмата! Следвах рецептата абсолютно точно, изсуших я в хладилник за около 3 сеемици и стана страхотна! Благодаря ви за така собре описаните стъпки, вече ще я правя редовно!

 4. Миглена

  готовата пастърма за да изсъхне по бързо може ли да я сложа на топло до печката

 5. Катерина

  Здравейте, и аз се пробвах да си направя такава вкусотия, но се провали.
  Рецептата която ми казаха е : свинско контрафиле заринато в морска сол за 24ч след това обилно измиване и поставяне във вряла вода за 2 мин.
  Е… вече 8-ми ден се суши на балкона, но месото си остана бяло на цвят, точно като сварено и доста солено.
  Явно ще трябва да го изхвърля 😢

  • Това, което сте направили е огромна грешка. Остава ви единствено да сготвите на нещо това месо. Така няма да го изхвърлите. Направете си пастърма по рецептата ми и няма да съжалявате. При готвенето на месото задължително добавете картофи, които ще отнемат от солеността на месото и не слагайте повече сол на яденето. Употребете месото още днес.

  • Пастърмичката

   Как ще поставиш месото във вряла вода, да не полудя ? Аз лично, правя по 2-3 варианта от руснаците. Става с пилешко, свинско бон или контра филе и телешко, става направо вълшебна и е елементарно (никога не я обезсолявам напълно) пастърмата трябва да е леко солена, държиш максимум 4 часа в студена вода, като на всеки 30 мин. сменяш водата. Пускам клиповете по които правя пастърмата:

   https://youtu.be/NURI7o5Le5I

   https://youtu.be/M5NKEbdCUXE

   https://youtu.be/-kDiU7HwzD4

   1: Не увивайте в марля при сушенето
   2: Сушете на сухо, хладно и проветриво място
   3: Използвайте най-обикновенна сол, а не морска или някакви йодирани боклуци
   4: Пилешката е готова за към 7 дни, свинската и телешката за към 15 дни

 6. Валентин Великов

  И моята технология е сходна. Мога да добавя само, че при изкисването за обезсоляване добавям 50 мл. оцет във водата. След подсушаването омазвам парчетата с чеснова паста и тогава овалвам в подправки. Наздраве!

 7. Николай

  Защо на първата снимка има четири меса, а на втората само три? Какво се е случило с едното пърче?

 8. Ангел Пенев

  Здравейте! След изваждането от солта, когато се изкисва във вода за 24-те часа, водата сменя ли се, ако да, периодично ли? И колко пъти?

 9. Ако може да попитам аз живея във Северна Германия и времето е малко по влажно и не ми се получи хвана мухъл а беше на сухо място под верандата и месото беше малко по дебело във хладилник ако пробвам през колко дни се обръща месото

  • Сложете го върху скаричка задължително и през ден-два обръщайте.За да се появи плесен месото е останало влажно вътре. Солта да не е била малко при осоляването?

 10. Мила Божилова

  Здравейте,взех че се обърках и след 48-часовото осоляване ,държах пасрътмата само 12 часа във вода.Вупросът ми е ако след няколко часа пак я сложа във вода за другите 12 часа,ще стане ли? Благодаря Ви предварително!

 11. Цветан

  Пастърмата стана супер! Само за сушенето помогнахме малко с един вентилатор 🙂

 12. Райна Фотева

  Може ли филето да се осоли в саламура? Така ми казаха рецептата много пъти правена

  • Щом е правена много пъти, нека ви обяснят с подробности колко време стои в саламурата, каква е концентрацията на соления разтвор, след това трябва ли да се изкисва и колко време и т.н. Ние ви предлагаме рецепта, която сме изпробвали многократно и резултатът е отличен. Ако я приготвите в саламура, може да споделите ако желаете, какъв е резултата. Ще бъде интересно за нашите читатели. Успех с приготвянето!

  • Както каза автора на статията, няма нищо по-лесно от правенето на пастърма в домашни условия. Импровизация му е цаката. Основните неща са осоляване, изкисване и после подправките. И десет човека да ти кажат как става, няма да разбереш без да се пробваш, и пак ще ти излезе по-евтино :-))))) Търпението е в сушенето. Понеже съм морско дете, въздухът при нас е влажен си я суша в хладилника. Правил съм от почти всякакво месо: свинско, телешко, конско. От дивеча: еленско и диво прасе, с уточнението, че трябва да постои в сол малко повече време – примерно от 4 до 6 дена. Това е :-))))

 13. Райна Фотева

  Може ли филето да се осоли в саламура Така ми препоръчаха

 14. Райна Фотева

  Kазаха ми да осоля филето в солена саламура после сушене и подправки Не видях този начин за осоляване в рецептите Дали ще стане Да не го изхвърля после ?

  • Ние ви препоръчваме да спазвате точно нашата рецепта и ви гарантираме добър резултат, защото е изпробвана многократно. Със саламура не сме правили никога и затова не можем да ви дадем информация.

 15. Златка

  Бихте ли дефинрали студ в някакви температурни граници. Мерси.

  • Пастърмата ние я сушим на верандата, когато температурата е под 10-12 градуса и времето не е влажно. Иначе я сушим в хладилника върху скаричка, която е поставена в тавичка и периодично я обръщаме.

 16. Георгиева

  Благодаря за отзивчивостта.В питането си имам предвид сушене на домашна пастърма, за билките е ясно. 🙂

  • По принцип месото се суши при ниска температура… Не сме пробвали и не мога да дам точен отговор. Извинявам се за недоразумението 🙂

  • Ако температурата е под 10-12 градуса го суша на терасата пред външното тяло на климатика, който осигурява постоянен въздушен поток (климатика никога не се спира). Ако времето стане по-топло го изкарвам на терасата през нощта да се обдухва, а през деня го прибирам в хладилника. Нито сняг, нито дъжд, нито влага ме притесняват при тези обстоятелства. И луканките и месото се изсушават за седмица до десет дни перфектно.

 17. Георгиева

  Привет, да попитам, може ли да се суши в дехидратор на най-ниската температура – 41 градуса ?

  • Здравейте, щом е дадена тази температура явно, че може. Тази ниска температура е за билки и подправки. Надявам се съм Ви била полезна 🙂

 18. Пламен София

  Здравейте…ще кажа и моята рецепта.Първо поставям месото за 24ч.в захар..после 24ч.в сол.след това го изкисвам за 1ч в бяло вино и тогава го овалям в подправките…поставя се да съхне под чардака на студено за 2-3 дни и е готово..

 19. СРАМОТА

  А аз пък да ви кажа, че това е филе Елена, а не пъстърма. Пъстърмата се осолява, но след като се измие и подсуши, месото се слага м/у две букови дъски, и се затиска с голяма тежест. В днешно време не е скъпо и да си купи човек дърводелски стяги. И така няколко дни. И да знаете, истинската пъстърма иска зъби! 🙂

 20. Кольо Георгиев

  Аз го засипвам със сол/ситна/ за 4 часа, после изплаквам и веднага поръсвам с подправки. Закачам го на конец/канап/ в кухнята и след три дни вече е готово. След седмица сушене, ако е останало от него нещо, трябва да се увие в целуфан и в хладилника иначе изсъхва много.

  • Рецептата е добра, но по гот е след стоенето в сол да се топне за 2 мин. във вряща вода. После овалване в смес червен пипер, пубрица, кимион и черен пипер. Съхнене не повече от десет дни. Избягвайте мъгливо време. Чист студ!

  • Кольо Георгиев

   Оказва се, горното съм го прпоръчал аз и дествително от четири часа в сол не е необходимо повече. Последно време и аз започнах да го осолявам с морска по едра сол за около 6 – 8часа. Но искам да ви кажа, пробвайте с пилешки гърди по същия начин, става превъзходно, крехко, вкусно, диетично и т. н.

  • Здравей, имам въпросче.С телешко месо тази рецепта става ли и дали начина на приготвяне е същия ???

 21. Елена Кукушева

  Не разбирам-защо трябва да се държи 48 часа в сол,за да се отсолва после! Аз държа месото със солта 10-12 часа,после само го измивам,подсушавам и овалвам в подправки.Идва ред на изсушаването и става перфектно!!!!

  • Тихомира

   и аз така го правя и става перфектно мезе

  • Русева

   Солта винаги предпазва от бързо разваляне.Дори ние филето го държим в сол 5 дни,и след това се изкисва – ние ползваме бяло вино.След изкисването се пресова между две дъски и тежест.

 22. Az slagam chimen, kimion, cheren I cherven piper-stava fantastichno, pro tova e ot chisto meso. Nikoga ne kupuvam ot magazina kolbasi, tazi pasturma stava za desetina dni.

  • Галина Петрова Иванова

   А аз смесвам сол и захар 2 към 1 и с тази смес засипвам месото. Опитайте и ще се убедите сами. Става пеерфектно.
   И това не е пъстърма, а филе Елена.

   ю

  • Албена

   Извинете,какво е чимен или шимен ?

   • Здравейте, чимен е вид сминдух (гръцки смиддух на зърна е), в колбасарството се използва като естествен консервант. В билко лечението се използва като чай за изчистване на кисти.

   • Главчев

    чимена е семената на сминдуха смлени на прах

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *