Кейк попс или кексчета на клечка

кейк попс
Кръгла тортичка кейк попс

Много от вас знаят какво е кейк попс, но има и такива, които за първи път чуват за него.

Кейк попс са малки сладкишчета (тортички с кръгла форма) на клечка, които се приготвят от кекс или блат за торта. В състава им може да има масло, маскарпоне, шоколад, крем сирене, ядки, различни шарени поръски… обляти с шоколад.

Може да бъдат с различен вкус, да се декорирани семпло или богато… Има различни варианти на това сладко лакомство. Напоследък много предпочитан десерт за детски партита и сватби. Техен създател е американката Анджи Дъдли.

Вкусен кейк попс

Моите кейк попс са приготвени от: какаови блатове, маскарпоне, млечен шоколад, оцветен бял шоколад и шарена поръска за бисквити. Може да използвате всякакъв блат за торта или кекс. Различната основна съставка ще придаде съответно различен вкус и цвят.
Още: дървени бъркалки за кафе (може да ползвате бамбукови шишчета или специални пластмасови пръчици за тях). И тъй като от години не одобрявам пластмасата, използвам за моите малки торти тези фини дървени бъркалки.

Приготвяне на вкусните кейк попс:

Както вече казах за моите кейк попс съм използвала блат по тази рецепта: ШОКОЛАДОВА ТОРТА
Добре охладеният блат се начупва и смесва с няколко лъжици маскарпоне (2-3 супени лъжици). Блатът, който съм ползвала е влажен и това количество на маскарпонето е напълно достатъчно.

След като смесите добре блата с маскарпонето, може да опитате как е на вкус и ако не ви е достатъчно сладко добавете на вкус пудра захар (аз не слагам допълнително захар). Консистенцията на полученото тесто трябва като се оформи та, че да не се разпада, но да не е и много влажна.

Оформете топчета с големината на топче за тенис на маса. Разтопете шоколад на водна баня и потопете пръчицата около 2 см в шоколада, след което … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

6 Коментари

 1. С какво друго може да заместим маскарпонето?

 2. Здравейте,
  Като разтопя шоколада на водна баня, става гъст и трудно се работи с него в този му вид.
  Дайте ми съвет!

  • Трябва да е нормално гъст, за да има покривност. Ако става прекалено гъст, сменете марката шоколад.

  • Милева

   Сложете допълнително масло или сметана.

  • В шоколада когато се разтопява се слага единствено и само капки или лъжица олио. Ало се сложи масло става на буци а със сметана става гамаш който също става за покриване на торти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *