Ное. 222016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
качамак с пръжки

Вкусен качамак с пръжки

Все по-малко хора приготвят качамак с пръжки, защото нямат пръжки.

В тази рецепта за качамак с пръжки ще ви обясня как приготвям пръжките. Така и вие ще имате възможността да се насладите на това позабравено ястие от времето на нашите баби и дядовци.

Ще започна с продуктите, които ще ви трябват за пръжките: продукта е един и той е сланина.

Влезте в един месарски магазин и си купете около 1 килограм сланина(може и повече). Аз гледам да е шарена и да има и месце по нея 😉 нарежете сланината на късчета с големината на хапки и ги сложете в по-голяма тенджера да се пържат, като добавите 100 мл. вода и на върха на чаена лъжичка сода бикарбонат. Бъркайте начесто. Сланината се топи на умерен огън. Внимавайте да не загори. Ако е нужно, долейте отново малко вода. Когато късчетата сланина се стопят, станат златисти и хрупкави са готови. Извадете ги с решетъчна лъжица и посолете. Пръжките се съхраняват в буркан в хладилника и се ползват за качамак и питки. Отделената мас прецедете и докато е топла налейте в буркани. Съхранявайте и нея в хладилник.

За приготвянето на този качамак с пръжки са необходими следните продукти:

250 гр. брашно за качамак, 1 л. вода, сол, олио или мас от пръжките, щипка червен пипер.

Сложете водата да заври и добавете 1/2 чаена лъжичка сол. Изсипете във врящата подсолена вода брашното за качамака и бъркайте енергично. Варете на ниска температура, за да не ви изпръска и бъркайте с дървена лъжица с дълга дръжка. Варете качамака докато се сгъсти и започне да прави пътеки при разбъркване.

Има два варианта за приготвяне- единият е да насипете в чинии и да сложите горещите пръжки и червен пипер и да полеете с гореща мазнина и другият е както аз го правя- запечен.

Ако решите да направите … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)