авг. 242016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
конфитюр от смокини

Конфитюр от смокини със желираща захар

Дойде време за приготвянето на конфитюр от смокини.

Винаги в края на лятото приготвям конфитюр от смокини. Смокините са чудесно узрели и са изключително сладки. Конфитюра става много ароматен и вкусен. Използвам го за торти, сладкиши, палачинки и препечени филийки 🙂 Всички вкъщи много обичат този конфитюр от смокини.

През последните две години го приготвям с желираща захар, която ми спестява доста време около котлона.

Ето какви продукти ще са ви необходими за този бърз конфитюр от смокини:

1 кг. много добре узрели смокини, 600 гр. желираща захар (желиращата захар съдържа лимонена киселина).

Още: малки бурканчета с винтови капачки.
Приготвяне: на пакета със захарта пише, че се смесват равни количества захар и плод. Смятам, че захарта е много за сладките плодове и затова съм я намалила. На опаковката пише да се вари от 4 до 6 минути, но и това е относително, тъй като някой плодове са по-сочни, а други са по-сухи или с високо съдържание на пектин. Тоест трябва да се подхожда индивидуално според плода.

Смокините се измиват и ако са едри се разрязват на четири. Дребните режете на две. Поръсвате ги с желиращата захар и ги разбърквате. Слагате съда на котлона и включвате на максимална температура. Варете до желаната от вас гъстота.

Варих моят конфитюр точно 10 минути (това е времето за количеството плодове и захар, което съм дала в рецептата). Конфитюра стана на гъстотата, която желаех.

Пробвайте като сипете малко количество в студена суха чиния. Изчакайте малко да изстине и пипнете с пръст за да усетите гъстотата. В случай, че ви устройва, наливате … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  6 коментара to “Бърз конфитюр от смокини”

 1. А къде се продава желираща захар?

  • Желираща захар се продава във всички по-големи хранителни магазини.

 2. Здравейте ! Въпросът ми е,могат ли цели смокини да станат по тая рецепта ? И ако не може,в какви пропорции да си направя захарния сироп с желираща захар ? Не съм ползвала досега желираща захар,затова питам 🙂

  • С тази захар не могат да се запазят цели плодовете. Знам, че да се запазят цели плодовете трябва да се обработят предварително или да са са по-зелени смокините. Аз не съм правила от цели смокини. Ако искате заповядайте да се присъедините към кулинарната ни група:
   https://web.facebook.com/groups/351929271609650/?_rdr
   Там ще се намери кой да ви даде съвет как да направите сладко с цели смокини.

 3. Здравейте!искам да попитам колко бурканчета излизат от един килограм смокини?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)