Препоръчани

Комари – как да се предпазим

комари
досадни комари

Ужасните и досадни комари са в състояние да провалят почивката, пикника или разходката в планината или парка.

Вече навлизаме в сезона, в който свирепите комари са в състояние да ни направят на решето и затова ще ви предложим няколко начина за справяне с тази досадна напаст или поне да намалите присъствието им. Не е лошо да знаете, че хапят само женските комари, като мъжките се хранят с нектар от растенията. Но за да продължат рода, на женските им е необходима кръв, като корема им е устроен така, че да може да увеличава обема си двойно, за да смучат на воля.

При ухапването тези насекоми изпускат вещество, което забавя съсирването на кръвта и чак тогава започват да изсмукват кръв. През живота си един женски комар снася около 1000 яйца, като за нещастие, новоизлюпените малки много бързо порастват и започват да кръвосмучат. За да се предпазим от досадните ухапвания, е желателно сутрин и привечер  да се обличаме с подходящи дрехи, като не оставяме открити части по тялото, но трябва да се знае, че комарите могат да хапят и през тънки и рехави материи.

Като сигурно средство за защита към момента от ухапвания от комари е използването на репеленти, като основната съставка на повечето от тях е веществото диетилтолуамид (diethyltoluamide). При използването на репеленти задължително прочетете листовката и се консултирайте с личния си лекар, защото може да настъпи алергична реакция към някоя от съставките или да е несъвместим с лекарство, което приемате. По принцип репелентите не убиват комарите, а само ги отблъскват като ги дезориентират. След употребата на репелент, кожата трябва да се измие старателно, а дрехите да се изперат.

За защита се използва и лампа, която е един вид капан с ултравиолетова светлина, която привлича много комари и ги убива.

Въпроса е как да прогоним досадните комари без да… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Един коментар

 1. домашна рецепта

  Масло от лавандула-6лв се разтваря в
  100лм лавандулов спирт – 2лв и се допълва с
  вода 500 мл.
  Водата може да въде и друго количество по лична преценка
  Отблъсква комарите за около 30 мин докато изветрее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *