Домашен репелент против комари

Споделям лично изпробван домашен репелент за защита от комари

Тази година досадните комари ми идват малко в повече с увеличеното си присъствие навсякъде. Живеем извън града в малка къща и имаме градина. Но досега такова нашествие на комари не сме имали. Ухапванията им са крайно досадни и неприятни.

Но попадах на полезна информация за отблъскащото действие към комарите на една доста популярна подправка, която се използва в домакинството. Казва се Карамфил (подправка). Това са цветните пъпки на Карамфиловото дърво, което е вечно зелено и доста голямо. Използва се предимно при приготвянето на коледни сладкиши, при правенето на греяно вино, но понякога се слага и при производството на колбаси. Има приятен специфичен аромат.

За приготвянето на този домашен репелент ще ви трябва 50 мл чист етилов спирт от аптеката и десетина гвоздейчета от подправката. В подходящо шишенце сложете карамфила в спирта и затворете плътно капачката. Периодично разклащайте шишето и след десетина дена ще имате концентрат на този репелент. Добавете 100 мл вода към получения екстракт и го налейте в подходящо шишенце с помпичка за по-лесна употреба. Ако желаете, може да сложите и цвят от лавандула при карамфила. Ще имате по-хубав аромат и по-силен ефект на предпазването.

При използването на репелента избягвайте да пръскате върху светли дрехи!

При настойката в спирт подправката отделя багрилни вещества и оцветява спирта в кафяво. Нанасяйте директно върху кожата, защото може да оцветите дрехите си.
При нас този репелент има действие около 2-3 часа, но това ни е достатъчно. Не мирише лошо и няма вредни химически вещества.

ВНИМАНИЕ!
Да не се използва при малки деца, защото съдържа спирт!
Да не се използва от хора алергични към спирт и към подправката!
Да се внимава да не попадне в очите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *