Препоръчани

Тънка питка – селска

тънка питка
Вкусна и ароматна тънка питка

Тази тънка питка е спомен от детските ми години.

Прабаба ми по майчина линия ни правеше лятно време такава тънка питка. Късаше малки залъчета, които поливаше с пресен мед и ни тикаше в устата. Казваше, че като ядем от питката с мед ще сме здрави.

От тогава много обичам точно такива тънки питки. Може да се мазне малко масълце и да се хапне с мед или шарена сол, ако е сезонът и на градинските домати, ех детство… 😉

Тичаш на воля цяло лято с комат от питката в ръка и слънчев градински домат…

Необходими продукти за вкусната тънка питка:

250 мл хладка вода, 1/2 чаена лъжичка захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 равна чаена лъжичка суха мая за хляб, 2 супени лъжици олио, около 300-350 г брашно.

Приготвяне: към хладката вода добавяте захарта и сухата мая. Разбърквате и оставяте маята да се активира. Пресявате брашното заедно със солта. Към активираната мая добавяте 1 супена лъжица олио (прабаба слагаше 1 супена лъжица свинска мас) и постепенно добавяте от брашното.

Бъркате с лъжица докато тестото се сгъсти и започне да се отделя от стените на купата. Доизмесвате на плота. Тестото става меко и еластично.

Слагате другата лъжица с олио в съда, в който ще втасва тестото. Оставяте тестото да втасва докато удвои обема си.

Съдът, в който втасва тестото трябва да е покрит с кърпа, капак или стреч фолио. Покриването предотвратява тестото да хване коричка.

Застилате тавата на фурната с лист хартия за печене. Тестото както е втасало се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Телешкото варено

Телешко по градинарски

Телешко по градинарски готвих днес. Ястието телешко по градинарски е много вкусно и горещо го …

Един коментар

  1. Ванчето

    Благодаря за рицептата. Получи си отлична питка дори и през зимата 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *