понеделник , септември 21 2020
Препоръчани

Конфитюр от черница – да помислим за зимата

конфитюр от черница
Различен конфитюр от черница

Възползвайте се от момента и непременно си направете този конфитюр от черница.

Тази рецепта е за всички, които до сега не са приготвяли този по-различен конфитюр от черница. Приготвянето му е изключително лесно. Няма значение какъв е цвета на плода. При мен са два цвята бяла и бледо лилава черница. В края на рецептата ще напиша колко е полезен този плод и при кои заболявания се използва.

Необходими продукти: плодове черница и желираща захар.

Още: малки бурканчета с капачки на винт.

Приготвяне за конфитюр от черница:

Няма да давам точно количество на плода, защото количеството плод е равно на количеството захар. Тоест ако имате 1.200 кг. плод черница, ще сложите толкава захар.

Набраните плодове се измиват и 1/3 от тях се намачкват с преса за картофи. Намачканите плодове се смесват с целите и се насипват с необходимото количество желираща захар. Разбъркват се добре и се поставят на котлона.

Разбърквайте начесто в началото докато захарта се стопи. Засечете времето от момента на завиране на конфитюра. Варенето трябва да трае между 4 и 6 минути, не повече. Ще ви се стори рядко, но щом започне да изстива ще се желира от пектина, който съдържа захарта.

Веднага налейте горещия конфитюр в затоплени и сухи бурканчета. Затворете с капачките и обърнете надолу. Оставете така да изстинат. Работете с ръкавици! Внимавайте да не се изгорите!

Вашия конфитюр от черница и готов.

Все още има хора, които не знаят какво представлява желиращата захар. Желиращата захар е захар с пектин и лимонена киселина. Приготвена е в съотношение, което е подходящо за бързо приготвяне на конфитюри.

Както казах в началото, ще ви разкажа накратко за черницата. Като цяло всичко от това дърво се използва – корените, кората , листата и плодът.

Листата на черницата се използват за приготвянето на сарми. Консумацията им като… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Домашно сладко от джанки

Сладко от джанки Афъзки

Днес приготвих страхотно сладко от джанки Афъзки, благодарение на моята сватя Boyanka Levkova. При поредното …

Един коментар

  1. Отново си направихме по тази рецепта 12 бурканчета 🙂 Всички вкъщи много го обичаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *