Препоръчани

Тиквеник за Коледа с домашни кори

тиквеник
Тиквеник с домашни кори

Прочетете, за да разберете как да си приготвите невероятно вкусен тиквеник за Коледа!

Какво е Коледа без тиквеник? Определено има неща, за които през годината не, че не се сещам, но само за Коледа приготвям и това е тиквеник.

Спомен от детските ми години, когато баба вадеше нощвите и месеше тесто за вкусен тиквеник. Имаше и готови кори по магазините, но тя не признаваше нищо друго освен ръчно точени или дърпани кори.

Казваше, че готовите кори са за калпазанките дето ни хляб могат да месят, ни гозба да сготвят… Все покрай нея се въртях и исках да ми дава от тестото, което правеше да се уча.

Дърпах, мачках, късах…а тя се смееше и ми казваше: ще стане от теб къщовница…Мили спомени ме завладяват винаги по това време на годината. Днес и аз като баба правя тиквеник, по същия начин както тя го правеше.

Надявам се един ден и дъщеря ми да го прави, да науча и снахите ни и тази рецепта да продължи да се предава от поколение на поколение. Не, че е нещо кой знае какво, но с времето традициите се позабравиха, а и много млади домакини не им се занимава с готвене и станаха калпазанки, както казваше баба.

Ето продуктите които ще са ви необходими да си направите вкусен тиквеник за Коледа:

300 мл. хладка вода, ½ чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица олио, брашно около 500-600 гр. 150 мл. олио за отпускане на тестото и 1 супена лъжица оцет в случай, че брашното ви не е от най-добро качество.
Настъргана тиква около 1 кг., захар- 1 чаена чаша с вместимост 250 до 300 гр. ако обичате по-сладичко, 2-3 чаени лъжички канела, 1 чаена чаша счукани орехи и 100 грама начукани обикновени бисквити или галета (баба слагаше бисквити или сухари които счукваше в дървен хаван).
Брашното се пресява и се прави кладенче в него.

Във водата слагате солта, олиото и евентуално оцета. Замесвате гладко тесто, с твърдостта на меката част на ухото. Разделяте тестото на късове с големината на едро яйце и редите в тавичка, в която сте сложили 150 мл. олио.

Притискате топчиците да се сплескат и ги обръщате да се омазнят и от другата страна. Покривате тавичката с тестото за вашия тиквеник с фолио или найлон и оставяте 30 минути да се отпусне. Смесете канелата, счуканите бисквити (галета или сухар), орехите и захарта в купа.

Щом това време е изтекло, постилате голяма чиста кърпа и върху нея раздърпвате корите за вкусния тиквеник (този начин на корите сме показвали в рецептите за дърпана баница с яйца или без яйца). Върху издърпаната кора наръсвате сурово настърганата тиква и от сухата смес (орехи, бисквити, канела и захар. Завивате на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Селсият сладкиш

Селски сладкиш с локум

Такъв селски сладкиш с локум правеше моята баба, майка ми и аз вече го правя. …

2 Коментари

  1. Лиляна тодорова

    Чак се изненадах колко добре се справих 🙂 Страхотен вкус и благодаря за подробната рецепта! Весели празници!

  2. Страхотна рецепта! За първи път ми се получиха нещата толкова лесно 🙂 БЛАГОДАРЯ ви за точната рецепта!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *