Дек. 162014
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
тиквеник

тиквеник

Прочетете, за да разберете как да си приготвите невероятно вкусен тиквеник за Коледа!

Какво е Коледа без тиквеник? Определено има неща, за които през годината не, че не се сещам, но само за Коледа приготвям и това е тиквеник. Спомен от детските ми години, когато баба вадеше нощвите и месеше тесто за вкусен тиквеник. Имаше и готови кори по магазините, но тя не признаваше нищо друго освен ръчно точени или дърпани кори.

Казваше, че готовите кори са за калпазанките дето ни хляб могат да месят, ни гозба да сготвят… Все покрай нея се въртях и исках да ми дава от тестото, което правеше да се уча. Дърпах, мачках, късах…а тя се смееше и ми казваше: ще стане от теб къщовница…Мили спомени ме завладяват винаги по това време на годината. Днес и аз като баба правя тиквеник, по същия начин както тя го правеше.

Надявам се един ден и дъщеря ми да го прави, да науча и снахите ни и тази рецепта да продължи да се предава от поколение на поколение. Не, че е нещо кой знае какво, но с времето традициите се позабравиха, а и много млади домакини не им се занимава с готвене и станаха калпазанки както казваше баба.

Ето продуктите които ще са ви необходими да си направите вкусен тиквеник за Коледа:

300 мл. хладка вода, ½ чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица олио, брашно около 500-600 гр. 150 мл. олио за отпускане на тестото и 1 супена лъжица оцет в случай, че брашното ви не е от най-добро качество.
Настъргана тиква около 1 кг., захар-1 чаена чаша с вместимост 250 до 300 гр ако обичате по-сладичко, 2-3 чаени лъжички канела, 1 чаена чаша счукани орехи и 100 грама начукани обикновени бисквити или галета (баба слагаше бисквити или сухари които счукваше в дървен хаван).
Брашното се пресява и се прави кладенче в него.

Във водата слагате солта, олиото и евентуално оцета. Замесвате гладко тесто, с твърдостта на мека част на ухото. Разделяте тестото на късове с големината на едро яйце и редите в тавичка в която сте сложили 150 мл. олио. Притискате топчиците да се сплескат и обръщате да се омазнят и от другата страна. Покривате тавичката с тестото за вашия тиквеник с фолио или найлон и оставяте 30 минути да се отпусне. Смесете канелата, счуканите бисквити (галета или сухар), орехите и захарта в купа.

Щом това време е изтекло постилате голяма чиста кърпа и върху нея раздърпвате корите за вкусния тиквеник (този начин на корите сме показвали в рецептите за дърпана баница с яйца или без яйца). Върху издърпаната кора наръсвате сурово настърганата тиква и от сухата смес (орехи, бисквити, канела и захар. Завивате на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  One Response to “Тиквеник за Коледа….”

  1. Страхотна рецепта! За първи път ми се получиха нещата толкова лесно 🙂 БЛАГОДАРЯ ви за точната рецепта!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)