апр. 262017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
типов хляб

Ароматен типов хляб

Отдавна вкъщи е на почит вкусният типов хляб.

Много хора подценяват вкусовите качества на ароматния типов хляб. Този хляб е подходящ за хора на хранителен режим, богат е на ценни хранителни вещества и съдържа повече минерали. Типовото брашно е тип 1150.

Необходими продукти за домашен типов хляб:

1 кг. типово брашно, 15 гр. сол, 50 мл. олио, щипка захар, 7 гр. суха мая, 450 мл. хладка вода.

Приготвяне: смесете в голяма купа 1 супена лъжица от брашното с щипката захар, сухата мая и 100 мл. хладка вода. Разбъркайте добре и оставете маята да се активира. Щом забележите, че сместа се е надигнала и образувала мехури добавяте останалото количество вода и олиото. Прибавете 5-6 супени лъжици от брашното и солта. Разбъркайте до еднородност сместа. Постепенно добавяте от брашното и бъркайте с лъжица докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на купата. В случай, че имате робот може да го използвате.

Сложете 2-3 шепи брашно на плота и доизмесете тестото. Тестото трябва да е меко, еластично, но не и лепнещо. В зависимост какво брашно ползвате, количеството на използваното брашното може да варира от 850 до 950 гр.

Намазнете по-голям съд и сложете в него тестото да втасва. Покрийте съда с капак или стреч фолио. Тестото трябва да увеличи обема си два пъти и половина-три. Зависи от топлината в стаята, това става за около час-час и половина. Не втасвайте тестото във фурната. Този начин на втасване променя вкусът и текстурата на хляба. Добрият майстор хлебар не прави това никога.

От втасалото тесто може да приготвите 1 голям хляб или 2-3 по-малки. Вие решавате как да оформите вашия типов хляб. Аз имам бамбукови панери, които предварително набрашнявам и повторното втасване правя в тях. Оформеният хляб слагате в… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)