понеделник , януари 20 2020
Препоръчани
Начало » Хитрини за кухнята » Квас за хляб – приготвяне

Квас за хляб – приготвяне

приготвяне на квас

… си мислех, че се е развалил, а всъщност в една от рецептите се описва точно тази миризма на гнило, която била предвестник на самата ферментация. Това дали наистина е така, не мога да ви кажа, защото го изхвърлих, а може би трябваше да го оставя и да разбера. Започнах отначало всичко, като този път купих от билковата аптека 1 кутия с хмел (30 гр.). Сложих 1 л. вода  на котлона да заври. Щом водата кипна добавих половината на хмела, захлупих с капака и отстраних от котлона.

Оставих да се запарва и охлажда. Отварата трябва да е хладка. Прецежда се през фина цедка. С тази отвара направих два вида квас. Отварата от хмел ще държите в хладилник и ще си затопляте всеки ден необходимото количество. Както по-горе казах, при двата вида квас спазих всичко точно както е описано в книгите, които имаме.

Първи вид квас:

За този квас ползвах отвара от хмел и чисто ръжено брашно (потърсете си наистина 100% ръжено брашно без добавки и “закваски” в него. Това брашно е тип 1750. С по-високо пепелно съдържание и по-тъмен цвят. То е ниско калорично и се произвежда от трите слоя на зърното).

Ден първи: вземете стъклен буркан с вместимост от 1 л. и налейте в него 100 мл. хладка отвара от хмел. Добавете 2-3 супени лъжици от ръженото брашно и с дървена лъжица разбъркайте много добре. Не бива да остават бучици сухо брашно (в дебелите книги пише, че кваса винаги се бърка с дървена лъжица).

Сложете капачката, но не я затваряйте. Оставете кваса на топло място. Под топло място се разбира температура между 25-28 градуса, но не повече.

Ден втори: в бурканчето ви почти нищо не се случва, но вие отново по същото време, което в ден първи ще захраните вашия квас. Отново наливате 100 мл. хладка отвара и добавяте 2-3 супени лъжици ръжено брашно. Разбърквате добре и поставяте капачката без да затваряте.

Ден трети: с отварянето на бурканчето ще усетите промяна в миризмата на вашия квас и ще забележите малки мехурчета по повърхността. Отново подхранвате със сто мл. хладка отвара и 2-3 супени лъжици брашно. Разбърквате добре и отново слагате капачката.

Ден четвърти: ароматът на кваса вече е доста … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 3 )

Погледнете също

портокалови сладки

Напукани портокалови сладки

За делник или празник, изненадайте близки и приятели с вкусните напукани портокалови сладки. Тези напукани …

21 коментара

 1. Дима Михайлова

  Отдавна са правени тук коментарите,но аз сега попаднах на тази рецепта.Имам питане.Родът на мама е от Солунско и помня,че нейна леля правеше едни питки,казваха им симит.За последно вкусих такава питка през 1982 г.,бях девет годишна,а мама беше бременна със сестра ми.Та баба и лелята-баба ѝ омесиха такъм симит с квас от нахут.Мама ми е разказвала,че за да получат този квас или мая / не помня вече как го наричаше / са будували цяла нощ,за да не изпуснат момента,може би на втасването,не знам.Вие знаете ли нещо по въпроса.Само да кажа,че няма нищо общо с онези продавани в Турция симити-гевреци.Вкусът беше много специфичен и много,много вкусен.Весели празници Ви пожелавам!Бъдете здрава!

  • Ето тази рецепта мисля, че ще Ви върне в детските години 🙂
   https://hitrinibg.com/simid-vkusni-pitki/

   • Дима Михайлова

    Благодаря за отговора,но…през 1982 г.нахутена мая в България нямаше.Явно бабите са правели нахутен квас по особен начин.Както и да е благодаря,че се отзовахте.Чела съм тази Ваша рецепта и ако намеря нахутена ма я със сигурност ще я пробвам

   • Дима Михайлова

    Благодаря за отговора!Чела съмя тази Ваша рецепта,но… прези 30 години надали у нас се е продавала нахутена мая.Дори сега тя трудно се намира.Вероятно е имало друг начин,за да будуват цяла нощ бабите и да чакат нахута да се подхване.Както и да е.Ще я пробвам и тази рецепта,ако намеря нахутена мая.

 2. Страхотна рецепта! Адмира
  ции! А втасването на каква температура втасва? В хладилник ли?

 3. sisi dobreva

  Здравейте!
  Как се прави блат за пица с квас?
  Предварително Благодаря!

  • По същия начин както тестото за хляба, но разтегляте тестото на ръка. Не се мачка с точилка. За една пица е достатъчно около 160-180 гр. тесто.

 4. Веска Страхинова

  Здравейте! Като си оставим 2-3 лъжички от кваса за мая, какво означава да го подхранваме периодично?! Слагат се отново вода и брашно или само вода? Не можах да разбера какво значи точно “подхранване”.

  • Добавяте малко вода и малко брашно, за да се запази същата консистенция.

 5. Анастасия

  Здравейте, при използването на квас за замесване на хляба колко лъжички слагате квас ? Хляба бухва ли като при маята?

  • За замесването с квас към всяка рецепта съм написала колко квас съм сложила. Обикновено слагам за 1 хляб 200 мл.
   Прочетете рецептите ми за хляб с квас и питка с квас. Разгледайте и другите рецепти с квас. Хлябът бухва както е нормално за всяко тесто. Тук времето за втасване е по-дълго, затова ви съветвам да прочетете рецептите, в които споделям опита, който имам за хляба с квас.

 6. Borislav Chakarov

  Има още един потенциален проблем – брашното. Не с всяко брашно става, защото в някои от тези, които се продават в магазина се слагат някакви стабилизатори и консерванти, които като нищо могат да убият вашия квас и да получите тухла за краен резултат… най-добре е да имате прясно брашно директно от мелницата.

 7. милмакс

  кваса се прави и с бобена чарба и люта чушка, пробвах но не можах да го направя като моята майка

 8. Биляна Топалова

  От дядо си знам, едно време този сушен квас се е приготвял есенно време. При приготвянето му освен отвара от хмел се е добавяла и пяната, която се получава при ферментирането на гроздето за вино. Хлябът ставал невероятно ароматен и вкусен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *