Препоръчани

Крем карамел с кадифен вкус

крем карамел
крем карамел

Приготвяне на крем карамел- подробни указания!

Само като произнеса крем карамел и в главата ми стихийно нахлуват ароматите на ванилия и горена захар. Небцето ми усеща кадифеният му вкус… Невероятно е как съчетание от четири съставки правят тази експлозия от вкус и аромат.

Съставките, с които да направите великолепен крем карамел са: 1 литър прясно мляко, ако не можете да намерите домашно, то нека е с висока масленост (нискомасленото мляко няма да даде онази вълшебна плътност на хубавия крем карамел), 250 г захар+ 100 г за карамела, 6-7 яйца със стайна температура, и ванилия 2-3 прахчета (аз слагам семенцата на 1 шушулка ванилия).

Начин на приготвяне на крем карамел:

500 мл прясно мляко сложете в тенджера заедно с 250 г захар да се загреят до степен на разтапяне на захарта. Яйцата разбийте с тел или миксер на ниски обороти (колкото да станат еднородни жълтъците и белтъците, а не да ги правите на пяна).

Смесете ги с останалите 500 мл прясно мляко и добавете ванилията (в случай, че ползвате семенца от шушулка, добавете ги към млякото, което сложихте да се затопля заедно със захарта).

Сгорещеното и подсладено мляко наливайте на тънка струя при непрекъснато бъркане към яйцата и млякото да ги затоплите.
От 100 г кристална захар направете светъл карамел. В подходящ съд сложете захарта и добавете 1 супена лъжица вода (карамела си правя в джезве, после ми е по-удобно като го разливам в чашките или купичките).

Сместа сложете на котлона и загрявайте докато стане златист цвят. Имайте в предвид, че дори отместен от котлона карамела продължава да ври и да става по-тъмен като цвят и съответно после нагарча.

Междувременно трябва да си приготвите купички или подходящи шоли, чаши, в които ще направите вашия перфектен крем карамел.

От това количество става 1.4-1.45 л. течност, така, че преценете колко купи или чаши ще са ви необходими. При мен са 8 купички. На дъното на всяко съдче наливате по малко от карамела, като се стараете да го разпределите равномерно.

Яйчено-млечната смес винаги прецеждам преди да си напълня купичките, съветвам ви и вие да го направите. Понякога остават нишки от белтъка. Разпределяте вълшебната течност равномерно във всички чашки или купички и поставяте по възможност по-дълбока тава.

Слагате ги в студена фурна на средна скара и наливате студена вода в тавата. Количеството вода е около 2 см под ръба на тавата. Печете на водна баня на 170 градуса час и петнадесет минути (времето засичам от момента на поставянето). Ако водата започне да образува мехурчета долейте малко студена.

Тайната на хубавия крем карамел е в него да няма шупли, да е с плътна структура. Ако водата заври в крем карамела ще има шупли, не, че това ще попречи да го хапнете, но ние търсим онази плътност и кадифен вкус на крем карамел без шупли, търсим съвършенството на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Домашен крамбъл

Крамбъл с праскови и къпини

Крамбъл е най-лесният десерт, който можете да си приготвите. Днес моят крамбъл е с праскови …

4 коментара

 1. Направо се изложих! Уж следва указанията ви, но изглежда някъде имам пропуск. Отдели се много вода, няма хебава плътност и има шупли,на вкус много добре. Времето за изпичане не засякох, но не бяха по-малко от петнадесет минути както описвате!
  Не ми е за пръв път да го правя, но пълен провал!
  Този път го направих във форма за кекс, не в чаши!
  Къде ми е грешката ?
  Благодаря предварително!

  • Мария, никога не правя крем карамел в тава. Винаги го правя в купички, намирам, че индивидуалното поднасяне на крема е по-удачен вариант. Така, че нямам представа какво се случва при приготвяне в кексова форма, но печенето продължава час и петнадесет минути, както е посочено в рецептата.

  • Мария, не се пече 15 мин., а час и петнадесет минути на 170 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *