ян. 282019
 
Сподели ако ти харесва!

лаваш

Домашен лаваш

Лаваш е плосък безквасен хляб.

Произходът на хляба лаваш е много стар. Приготвя се от няколко хилядолетия. Съставките са простички – брашно, вода и сол. От известно време често правя и той намира различно приложение в моята кухня. Мисля,че тази рецепта за домашен лаваш ще намери приложение при много кулинари, защото с него освен сандвичи, може да приготвяте банички, домашен чипс, дюнери, такоси, да увиете кашкавал и да го панирате като в банични кори…, може да правите всякакви импровизации.

Необходими продукти за приготвянето на този хляб:

200 мл. хладка вода, 2 супени лъжици зехтин (олио), 1 чаена лъжичка сол, около 400 гр. брашно.

Приготвяне: към хладката вода добавете солта и разбъркайте до нейното разтваряне. Прибавете зехтина и постепенно при непрекъстано бъркане добавяйте брашното. Щом тестото стане много гъсто, измесете на плота с помощта на малко брашно.
Тестото за лаваша трябва да е еластично и нелепнещо. В старите рецепти, които съм чела, пише тестото да отлежи 1 нощ. Понякога го оставям, а друг път когато не разполагам с толкова време оставям тестото да отпочине 15-20 минути, след което правя питките от него. Полученото тесто разделете на 12 къса с еднаква големина. Оформете на топчета и подредете върху плота, който предварително поръсете с малко брашно. Покрийте с кърпа и както вече казах оставете да отпочине за 15-20 минути.

Загрейте на умерена температура тиган с незалепващо покритие или чугунен тиган. Котлонът ми е с 6 степени и хляба пека на 3-степен. Разточвате топчетата тесто с помощта на много малко брашно на тънки кори с дебелина 1 мм. Слагате в сух тиган всяка питка да се запече от двете страни. Лавашът се изпича за около минута (зависи от котлона и как е загрят съдът). Питките се слагат в  кърпа и се държат завити докато се изпекат всичките.

Сервирате вашия лаваш с хумус, фалафели, пилешко, салата… Изборът с какво да поднесете този хляб е голям. Както казах в началото, лавашът има много приложения в кулинарията.

Препоръчвам ви да си приготвите и фалафели от нахут по тази рецепта: https://hitrinibg.com/falafeli-ot-nahut/

Питки лаваш

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)