Домашен конфитюр от ягоди

домашен конфитюр от ягоди
Ароматен домашен конфитюр от ягоди

Ако имате възможност, непременно си направете домашен конфитюр от ягоди.

Не е трудно да си приготвите такъв домашен конфитюр от ягоди. Не нужно да правите промишлени количества.

Направете си 3-4 бурканчета от ягоди, после още толкова от друг плод и ще си подсигурите разнообразие от сладка и конфитюри, които са без каквато и да била химия.

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на домашен конфитюр от ягоди:

2 кг. ягоди, 1 кг. захар, 10 гр. лимонена киселина или 3 супени лъжици прясно изцеден сок от лимон, 500 гр. вода.

Приготвяне на вкусният домашен ягодов конфитюр: измийте добре ягодите. Почистете дръжчиците им и отстранете загнилите части, ако има такива. Сложете ягодите в подходящ по големина съд и поръсете със захарта. Съдът с ягодите се оставя да престои в хладилник поне за 10 часа.

Тук ще споделя какво правя за мое удобство: разделям на равни части почистените и измити ягоди, като ги слагам в две тенджери. Поръсвам всяка половина с 500 гр. захар и така оставям за 10-16 часа в хладилника.

На следващия ден, в удобно за мен време, изваждам едната тенджера и добавям 250 мл. вода, след което слагам на котлона да се вари. Разделяйки плодовете на две, конфитюра става много бързо.

Разделен или не, процедурата по варенето е една и съща. Щом заври конфитюрът, започва образуването на пяна, която трябва да отстраните с лъжица.

Бъркайте периодично да не изкипи. Може да намалите на средна температура котлона. Когато конфитюрът започне да се сгъстява, пробвайте като сипете малко количество в суха чинийка. Изчакайте да се охлади леко и прекарайте пръст през средата за да усетите … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Един коментар

  1. Направих го и стана много вкусен 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *