Дек. 142014
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
чесън

чесън

Вижте тези интересни факти за познатия чесън!

Този зеленчук- чесън е известен по цялото земно кълбо и има огромно приложение в кулинарията, медицината и козметиката. Издиган на пиедестал и крайно отричан заради специфичния си аромат, той присъства почти във всички национални кухни като основна подправка. Колкото и да ви е неприятна миризмата му, той присъства неотменно в менюто ни и много от храните, които консумираме не биха имали същия вкус. Той е един истински природен лечител, като има силно изразени антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Има данни за използването му преди 2 000 – 3 000 години преди новата ера. В Европа е пренесен от Китай, като са го смятали за кралят на подправките.

Ароматният чесън е зеленчук с дълги и плоски листа, а луковицата му се състои от отделни скилидки, които са в същността си отделни луковици, които след засяване образуват луковица с няколко скилидки обвити в бели защитни люспи. За готвене се използват и луковиците и надземната зелена част. Трябва да знаете, че при термична обработка на чесън, неговият аромат значително намалява. В природата съществуват различни видове чесън, но при нас обикновено се отглеждат два вида- есенен, който се засява през есента- октомври, ноември и летен, който се засява рано през пролетта – втората половина на февруари и началото на март.

Препоръката ни е ако имате градина задължително да си посеете чесън!

Огромно е удоволствието да си откъснете зелен чесън, който сте произвели сами. За засяването използвайте добре развитите външни скилидки на луковицата, за да имате здрави и силни растения. Когато избирате чесън за консумация, гледайте главите да са цели, кръгли и гладки без да има покълнали скилидки. Това е един от зеленчуците, които не бива да се съхраняват в хладилник, а на сухо, хладно и тъмно място. При наличие на влага и светлина, скилидките започват бързо да покълват.

Ароматният чесън се използва за овкусяване на всякакви видове месо– агнешко, свинско, телешко…., в маринатите на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  One Response to “Чесън – природен антибиотик”

  1. Универсална подправка и доказани лечебни свойства по целия свят!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)