окт. 222018
 
Сподели ако ти харесва!

пареница

Пареница в буркани

От тази рецепта ще научите как да си направите пареница.

Да си направите пареница е много лесно. Това е зеле, което наподобява киселото зеле. В нашия край се прави преди да се сложи киселото зеле да втасва.  Докато дойде момента зелето да стане готово с пареницата се готвят различни ястия.

Необходими продукти: зеле и сол.

Още: стъклени буркани и капачки за тях.

Приготвяне на приготвянето на пареница:

Зелето се реже на ивички, които се претриват между дланите с малко сол. Солта се слага на вкус. След като зелето е омекнало се слага в стъклени буркани като се притиска, за да стене много плътно. Притискам го с кълцалник докато си пусне сока. Щом напълните буркана плътно до горе, затваряте с капачката, като не я затягате. Бурканът (ните) се слагат в в тавичка, защото по време на ферментацията може да изтече от зелевия сок навън.

Бурканът  се държи на топло (стайна температура) 3-4 дена. За това време зелето втасва и става леко кисело. С готовата пареница може да приготвите чудесни ястия – постни или с месо. Този метод за приготвяне на бързо кисело зеле е подходящ за всички, които нямат условия да си направят кисело зеле.

Ето и рецептата за приготвяне на вкусно кисело зеле в бидон: https://hitrinibg.com/kak-se-pravi-kiselo-zele/

домашна пареница

  One Response to “Пареница – как се прави бързо кисело зеле”

  1. Това е бърз вариант да заместим вкуса на киселото зеле. И аз го правя в късната есен и готвя различни неща с него 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)