Препоръчани

Домашна баница – дърпана

домашна баница
Дърпана домашна баница

В случай, че още не сте приготвяли дърпана домашна баница, тази рецепта е точно за вас.

Аз лично не познавам човек, който да не харесва домашна баница. Баниците са ми страст и често правя.

Дърпани, точени… променям съставките им с мая, без мая, навити, малки, големи, с яйца, без яйца… Приготвям всякакви баници от вкусни по- вкусни 😉

Необходими продукти за домашна баница:

1 яйце, 200 мл хладка вода, 2 супени лъжици оцет (моят е домашен ябълков), една и половина чаена лъжичка сол, олио около 150-200 мл, около 550 г брашно и 200 г сирене.

навита домашна баница

Приготвяне: в купа разбивате яйцето, водата, солта и 3-4 супени лъжици олио. Замесвате гладко нелепнещо тесто с мекотата на меката част на ухото ви. Разделяте тестото на 18 равни къса. Всеки къс оформяте на хубаво топче.

Разточвате едно топче на кора с диаметър около 10-12 см. с помощта на малко брашно и намазвате с олио. Разточвате второ със същия диаметър и слагате върху първото.

Намазвате и него с олио. Разточвате трето топче със същия диаметър и слагате върху второто, но не мажете с мазнина. По този начин правите на шест места по три питки и покривате със стреч фолио.

Оставяте корите да почиват покрити 30 минути. Вземате една тройка кори и започвате леко да раздърпвате като за мекица. Завъртате и разтегляте докато може да го правите във въздуха. Слагате на плота и дърпате равномерно от всички краища където е по дебело.

Корите трябва да станат възможно най-тънки. Поръсвате с малко олио и натрошено сирене. Навивате на руло. Първото руло свивате на охлюв и слагате в средата на подходяща тава.

Дърпате по същия начин всички кори, ръсите ги с мазнина и сирене. Навивате … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

бухтички

Лесни бухтички с извара

Днешната рецепта е за вкусни и лесни бухтички с извара. Хубавото на тези бухтички с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *