Препоръчани

Шипков мармалад – домашен

шипков мармалад
Чудесен шипков мармалад

Много от вас ще си кажат- кое време е да се прави шипков мармалад … но на всички ще кажа, че точно сега е време.

Баба го правеше след първата слана. Дядо ходеше по това време за шипки, когато са добре узрели и омекнали. Така и ние обиколихме тези дни шипковите храсти и набрахме. Не са много, но са достатъчно да приготвя няколко бурканчета. Ако ви се разхожда из природата непременно си вземете кошничка и си наберете шипки, ако не стигнат за шипков мармалад, то ще имате за чай. 😉

Необходими продукти за шипков мармалад:

1 кг. шипки, 500 гр. ябълки, 4 чаени чаши с вместимост от 250 мл. захар, 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина и вода. Дозата може да увеличите според количеството шипки, които имате.

Приготвяне: измийте шипките, изчистете връхчетата и дръжчиците им. Сложете ги в тенджера и налейте вода, която да ги покрие 3-4 см. Сложете ги на котлона и щом водата заври, намалете котлона на най- ниската температура, похлупете с капака и оставете да къкрят докато напълно омекнат и леко се разварят. Докато шипките се варят, измийте и нарежете на едри парчета ябълките (няма никакво значение какъв сорт са ябълките).

Сложете ги в тенджера и ги залейте с вода, която да ги покрие 4-5 см. Сложете ги на котлона и варете докато омекнат добре (това става за около 10-15 минути). Тук е моментът, в който искам да ви кажа, че от години съм съкратила бабината процедура да мина двата плода през метален гевгир и след това през сито. Вие ако искате го направете. Слагам в голяма метална цедка от сварените шипки, 3-4 парченца от ябълките и малко от водата, в която са врели плодовете. С лъжица търкам по плодовете докато останат само люспите и семките. Претривам така шипките и ябълките( при мен се получи 1.560 л. течност). Сложете полученото плодово пюре в по-широка тенджера (когато тенджерата е широка, вашият шипков мармалад ще стане по-бързо готов) и върнете на котлона.

Щом заври вашият шипков мармалад, добавяте захарта и разбърквате докато захарта се стопи.

Намалете котлона на средна степен и оставете мармалада да ври. Разбърквайте от време на време и обирайте пяната, която се образува. Щом плодовото пюре започне да се сгъстява, бъркайте леко и непрекъснато (за около 1 час при мен сместа се сгъсти). Пробвайте за … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Яхния с месо

Яхния с ориз и месо

Днешната рецепта е за тази простичка и много вкусна яхния с ориз и месо. Мъжете …

Един коментар

  1. Камелия

    Аз съм го правила само от шипки в съотношение 1 на 1шипка -захар.Първо ги претривам през едро сито и след това прес сито за брашно или сито направено от мрежа за прозорциВместо с дървена лъжица имам дървено валяче с което обирам мъхчето от семенниците,/има ги по левчетата/След това начина е същия авкуса невероятен Правила съм и нектар посъшият начин ,разликата е, че не го сгъстявам а само го затоплям ,колкото да се разтопи захарта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *